fbpx

Da li je moguće biti istraživač, astrofizičar, doktor nauka, redovna profesorka i influenser na društvenim mrežama? Naša sagovornica prof. dr Tijana Prodanović odgovara potvrdno na sva ova pitanja. Od razmišljanja kako da organizuje polaganje svih kvalifikacionih ispita za poslediplomske studije u Americi do najvišeg akademskog zvanja u oblasti astrofizike, Tijana je vrlo otvoreno pričala o svom razvojnom putu i motivacijama da se bavi popularizacijom nauke na jedan novi način. Povratnica, naučnica i edukator. Pored rada na fakultetu, Tijana redovno radi i sa talentovanim srednjoškolcima koji su zainteresovani za matematiku i fiziku, ali svoju ulogu nekoga ko podučava druge shvata na mnogo širem nivou.

Da li imate TikTok nalog? Da li želite da naučite kako su superheroji iz holidvudskih filmova i američkih stripova povezani sa radijacijom? Da li znate zašto Mesec ima više kratera nego Zemlja? Da li scene iz Star Wars filmova mogu da se pronađu u našoj galaksiji? Kako funkcionišu čestice? Naša sagovornica je na TikTok-u postala poznata kao @DrCosmisRay i sada polako osvaja ovu društvenu mrežu sa fantastičnim klipovima koji zaista nude drugačiji sadržaj od onoga što je inače pravilo, i daju naučna obrazloženja za pojave iz svakodnevnog života o kojima retko zastanemo da razmislimo na taj način. Međutim, i pored slave na društvenim mrežama Tijana je sagovornik koji veruje da svako od nas može da pomera granice mogućeg u sferi svog interesovanja ako je motivisan da ponudi više i uradi više.

Možda je najlakše da vam samo prepustimo da uživate u ovom razgovoru u epizodi 24 podkasta Tačka povratka, a mi ćemo se, kao i do sada, razmenom znanja, isukstava i ideja u okviru ovog kanala truditi da otvorimo nove mogućnosti za dijalog između dijaspore i Srbije, da se povežemo sa povratnicima i promovišemo proces cirkularne migracije a kroz priče koje inspirišu i otkrivaju nove horizonte u Srbiji i dijaspori. #TPPodkast​​ #TackaPovratka​​ #VratiseuSrbiju​​ #SrbijaIsHome​​