fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Njeno ime je Dragana Čalija. Ona je jedina žena koju znam da je istovremeno vlasnik i autsorsing i startap kompanije. Nakon nekoliko godina u izvozu IT usluga kroz outsourcing kompaniju Saint Di, razvila je i svoj proizvod, Order Engine, a veoma brzo pokrenula je i novu start-up kompaniju oko tog proizvoda. Nakon nekoliko godina na relaciji Novi Sad – Njujork – London, rešila je da razvija svoj proizvod na tržištu Velike Britanije. Epidemija je na kratko pauzirala njene planove, ali je baš prošle godine dobila nagradu Žena Zmaj koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.   

Bačka Palanka je obeležila njeno detinjstvo. U hotelu gde je radila njena baka pomagala je tako što je brojala novac i to joj se mnogo dopalo, a možda i uticalo na to da postane preduzetnica. Bila je đak generacije u osnovnoj školi, dobitnica Vukove diplome u srednjoj, ali kaže da nije bila štreberka, već da je pored škole učestovala i brojnim drugim aktivnostima. Dvanaest godina igranja folklora joj je donelo strast prema putovanjima i lako snalaženje na aerodromima, gde joj ništa nije bilo teško. Folklor joj je omogućio da u srednjoškolskim danima zaradi i svoj prvi novac, ali i da vežba organizovanje ljudi. Treniranje kajaka joj je donelo i indivudalizam i timski rad.   

Želela je da upiše arhitekturu, ali se ipak odlučila za softversko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Njena poznanstva joj omogućavaju da radi sjajne stvari, a ona je sa kreiranjem svojih poslovih veza počela još prvog dana. Za nju kažu da se prvog dana na fakultetu upoznala sa svih 250 ljudi u amfiteatru. Nastavila je sa povezivanjem sa ljudima i kasnije, posećivala je događaje i koji se nisu ticali direktno onoga što je studirala čisto da bi što više proširila svoju mrežu.   

Po završetku studija počela je da radi kao asistent na fakultetu, proširala je svoju mrežu još više, što joj je omogućilo da pomogne mnogima da pronađu posao, ili kompanijama da pronađu radnike.   

Nekoliko godina je radila u domaćim IT kompanijama, ali je veoma brzo shvatila da rad od devet do pet nije za nju i pokrenula je svoju kompaniju. Za sebe kaže da je atomski mrav, da uvek ima energije za sve.

Kako je tekao njen put, možete čuti u mom razgovoru sa njom. Uživajte.   

https://www.linkedin.com/in/draganacalija/ 

https://www.instagram.com/draganacalija/ 

https://twitter.com/calijadragana 

https://saintdi.com/ 

http://orderengine.io/

 – – –  

Još podkast jedan je podkast Ivana Ćosića u kojem sa svojim prijateljima razgovara o aktuelnim stvarima iz svakodnevice i poslovnog okruženja.

 – – –  

👍 Društvene mreže 

[ i ] https://www.instagram.com/jospodkastjedan/

[ f ] https://twitter.com/jospodkastjedan/

[ t ] https://www.facebook.com/jospodkastjedan/