fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Dr Vesna Aleksić je istoričar, rukovodilac Centra za ekonomsku istoriju i naučna savetnica u Institutu za noviju istoriju u Beogradu.

Vesna Aleksić je diplomirala i magistrirala istoriju na Filozofskom fakultetu, a doktorirala ekonomsku istoriju na Geoekonomskom fakultetu u Beogradu.  Kao stipendista američke vlade boravila je na kalifornijskom Univerzitetu Berkli, gde se usavršavala u oblasti ekonomske istorije a obavila je i obimna istraživanja u Huverovom Arhivu na Univerzitetu Stenford. 

Svoj profesionalni rad je započela u Arhivu Jugoslavije, nastavila u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i Geoekonomskom fakultetu, gde je birana u zvanje docenta i vanrednog profesora za užu naučnu oblast Ekonomska istorija. Danas je rukovodilac Centra za ekonomsku istoriju i naučna savetnica u Institutu za noviju istoriju u Beogradu.

Oblast njenog naučno istraživačkog rada je ekonomska i društvena istorija Srbije, Balkana i Jugoistočne Evrope u 20. veku; istorija nacionalnog bankarstva i preduzetništva; ekonomska istorija Sjedinjenih Država u 20. veku; formiranje, razvoj i istorijski značaj srpskih finansijsko-političkih elita na Balkanu; ekonomska i društvena istorija jevrejske zajednice u Srbiji. 

Učestvovala je na više međunarodnih i domaćih naučnih skupova, konferencija, kongresa i projekata. Punih deset godina je bila gostujući predavač na Master programu Američkih studija, Fakulteta političkih nauka, zatim gostujući predavač na osnovnim studijama Katedre za savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu kao i na međunarodnom master programu: „The International Masters in Economy, State and Society“ Filozofskog fakuteta Univerziteta u Beogradu i University College London (UCL). Član je Naučnog društva ekonomista Srbije, Mreže za montarnu istoriju Jugoistočne Evrope i Udruženja za društvenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Objavila je 5 monografija (tri samostalno i dve u koautorstvu ) i preko 50 naučnih radova na srpskom i engleskom jeziku.

https://bg.academia.edu/VesnaAleksic/

https://inis.bg.ac.rs/cir/biblioteka

– – –  💳  Podržite podkast:

https://www.patreon.com/ivancosic

https://paypal.me/ivancosic

🔗  Pridružite se networking grupi:

https://www.facebook.com/groups/josgrupajedna

Podrži život – pošalji SMS na 5757

– – –  ☕️   Sponzorstvo:

Prvi sponzor podkasta je Beanz kafa. Beanz želi da bogat svet kafe učini pristupačnim svima nama. Njihovu ponudu možete pogledati na linkovima ispod.

https://beanzcafe.co.rs/

https://www.instagram.com/beanzcafe_serbia

https://www.facebook.com/BeanzCafeSerbia/

– – –

Drugi sponzor podkasta je Scandinavian Design Centar, koji osmišljavaju idejna rešenja za Vaš radni prostor sa proizvodima koji su nastali u Skandinaviji s ljubavlju.

https://scandinaviandesign.center/

https://www.instagram.com/scandinavian_design_center/

https://www.facebook.com/scandinaviandesign.center/

Naručite sjajne proizvode za brijanje i negu brade uz promo kod JPJ15 od mojih prijatelja https://www.groomingmasters.rs/

– – –

Još podkast jedan je podkast Ivana Ćosića u kojem sa svojim prijateljima razgovara o aktuelnim stvarima iz svakodnevice i poslovnog okruženja.

Podrška:

Hana Kazazović https://cyberbosanka.me/

– – –  👍  Društvene mreže

[ i ] https://www.instagram.com/jospodkastjedan/

[ f ] https://twitter.com/jospodkastjedan/

[ t ] https://www.facebook.com/jospodkastjedan/