fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U labu

Beleške

00:21 Muka.

00:58 Važnost šećera za život na Zemlji.

01:15 Esencijalnost glukoze.

01:50 Sunčeva energija spakovana u molekule.

02:10 Dostupnost šećera (saharoze) nekad i sad.

03:50 Malo biohemije.

04:00 Svi putevi vode od glukoze – glikoliza.

04:35 Glikoliza ima 10 reakcija. Još 2 i dobili bismo i alkohol.

05:50 Razjašnjenje pojmova.

06:19 Šećer je istovremeno i klasa biomolekula – ugljeni hidrati i konkretno jedinjenje – saharoza.

06:37 Glukoza je jedno od goriva (drugo su masti).

07:22 Problem sa slatkišima.

07:48 Gojaznost i metabolički sindrom.

08:45 „Četiri bele smrti“. Debeli navodnici.

12:35 ISPRAVKA: sipe nemaju hemoglobin već hemocijanin, protein čiji je kofaktor bakar.

12:55 Srđan ubada u centar.

13:53 E951 – aspartam.

14:58 Kako su otkriveni zaslađivači.

15:50 Saharin je 200-300 puta slađi od saharoze.

16:25 Zašto volimo šećer? Dopaminergički sistem, tj. lučenje dopamina koji izaziva doživljaj nagrade i osećaj zadovoljstva.

17:49 Pet čula ukusa: slatko, umami, gorko, slano i kiselo.

19:38 Ukus za masno? Možda.

21:45 Analitičnost i redukcionizam.

21:57 Ukus za metal?

23:20 Ljuto nije ukus.

24:04 Receptori za slatko u ćelijama tkiva van usne šupljine.

24:10 Zaslađivači kao aditivi.

24:30 Sukraloza.

25:01 Izgovaranje punog, sistemskog (IUPAC) imena sukraloze traje deset sekundi. Ne pokušavati kod kuće.

25:15 Prajm.

27:10 Kofein u Prajmu.

28:30 Deuterisana (teška) voda je slatka ali skupa. Izbegavati.

28:40 Energetska pića.

30:13 Marti Misterija – Vreme nula (SF strip, Boneli)

32:35 Energetska pića, energija, stimulacija.

32:53 Da li je šećer stimulans?

33:35 Hiperaktivnost dece zbog šećera i punog meseca je mit, ukoliko niste koralni greben, morski crv ili vukodlak.

33:50 Nazad na veštačke zaslađivače.

34:10 Kalorijski (svarljivi) i nekalorjski (nesvarljivi) zaslađivači.

36:35 Zaslađivači moraju biti navedeni na ambalaži.

36:45 Zaslađivači jesu rešenje za dijabetičare.

38:15 Ne postoji savršeni zaslađivač.

39:25 Aspartam je 2023. uvršten na IARC-ovu 2B listu mogućih kancerogena.

40:00 Kofeinska kiselina i kafa su u 2B, dok je kofein u 3.

40:08 Crveno meso je u 2A, a mesne prerađevine u 1.

40:48 Parizer je kancerogen!

40:53 Rizik je hazard kombinovan sa stepenom izloženosti (neformalna definicija).

41:27 2B: izduvni gasovi, zavarivačka isparenja, fermentisano povrće. Sukraloza nije na IARC-ovim listama.

41:42 Aspartam (1965), sukraloza (1976).

41:54 Aspartam je dipeptid L-aspartata i metil-estra L-fenilalanina.

42:33 Fenilalanin je esencijalna aminokiselina, ali zaista služi za sintezu raznih veoma važnih neurotransmitera i hormona, tzv. kateholamina.

43:15 Mehanizam opažaja slatkog.

43:50 Proteinski receptori.

45:25 T1R2 i T1R3.

47:25 Slatki molekuli.

47:37 Mirakulin.

49:59 Fiziološki efekat konzumacije zaslađivača.

51:11 DIMER!

52:08 Šta je još slatko: olovo-acetat.

52:55 IARC je pri WHO.

53:25 Mehanizmi potencijalne kancerogenosti aspartama.

54:15 G protein-kuplovani receptori (GPCR).

55:10 ATP kao neurotransmiter.

55:35 Slatko i alkohol.

56:08 Šećerna koma kod dijabetičara.

56:35 Prirodno vs veštačko.

57:20 Kafe i saharin.

58:19 Predvorje pakla.

01:00:33 Jedina smislena diskusija o aspartamu je diskusija između naučnika.

01:01:20 Uticaj javnih ličnosti na mlade. Prajm.

01:02:11 Prajm je rezultat naučnog rada.

01:02:59 Pravna regulacija aditiva.

01:03:55 Lista dozvoljenih aditiva.

01:04:13 Lošu nauku pobija samo bolja nauka.

01:05:24 Zvučni izrazi u reklamama.

01:06:00 Boje ambalaža.

01:06:41 Kultovi prirode, slatkog i fitnesa.

01:08:45 Biohemija mehanizma nagrađivanja (rewarding).

01:10:07 Neki zaslađivači imaju i dodatni, neprijatan ukus.

01:10:28 Slatko ima pozitivnu konotaciju.

01:11:38 Misli se na SLOBODNE BCAA u prirodi.

01:11:50 Postoji oko 25 gena za receptor za gorko.

01:12:20 Hoću? Neću! centri u mozgu.

01:13:03 Životinje.

01:13:27 Problematičnost veštačkih zaslađivača.

01:13:40 Crevna mikroflora.

01:14:40 Rezime.

Reference