Beleške
00:21 Muka.
00:58 Važnost šećera za život na Zemlji.
01:15 Esencijalnost glukoze.
01:50 Sunčeva energija spakovana u molekule.
02:10 Dostupnost šećera (saharoze) nekad i sad.
03:50 Malo biohemije.
04:00 Svi putevi vode od glukoze – glikoliza.
04:35 Glikoliza ima 10 reakcija. Još 2 i dobili bismo i alkohol.
05:50 Razjašnjenje pojmova.
06:19 Šećer je istovremeno i klasa biomolekula – ugljeni hidrati i konkretno jedinjenje – saharoza.
06:37 Glukoza je jedno od goriva (drugo su masti).
07:22 Problem sa slatkišima.
07:48 Gojaznost i metabolički sindrom.
08:45 „Četiri bele smrti“. Debeli navodnici.
12:35 ISPRAVKA: sipe nemaju hemoglobin već hemocijanin, protein čiji je kofaktor bakar.
12:55 Srđan ubada u centar.
13:53 E951 – aspartam.
14:58 Kako su otkriveni zaslađivači.
15:50 Saharin je 200-300 puta slađi od saharoze.
16:25 Zašto volimo šećer? Dopaminergički sistem, tj. lučenje dopamina koji izaziva doživljaj nagrade i osećaj zadovoljstva.
17:49 Pet čula ukusa: slatko, umami, gorko, slano i kiselo.
19:38 Ukus za masno? Možda.
21:45 Analitičnost i redukcionizam.
21:57 Ukus za metal?
23:20 Ljuto nije ukus.
24:04 Receptori za slatko u ćelijama tkiva van usne šupljine.
24:10 Zaslađivači kao aditivi.
24:30 Sukraloza.
25:01 Izgovaranje punog, sistemskog (IUPAC) imena sukraloze traje deset sekundi. Ne pokušavati kod kuće.
25:15 Prajm.
27:10 Kofein u Prajmu.
28:30 Deuterisana (teška) voda je slatka ali skupa. Izbegavati.
28:40 Energetska pića.
30:13 Marti Misterija – Vreme nula (SF strip, Boneli)
32:35 Energetska pića, energija, stimulacija.
32:53 Da li je šećer stimulans?
33:35 Hiperaktivnost dece zbog šećera i punog meseca je mit, ukoliko niste koralni greben, morski crv ili vukodlak.
33:50 Nazad na veštačke zaslađivače.
34:10 Kalorijski (svarljivi) i nekalorjski (nesvarljivi) zaslađivači.
36:35 Zaslađivači moraju biti navedeni na ambalaži.
36:45 Zaslađivači jesu rešenje za dijabetičare.
38:15 Ne postoji savršeni zaslađivač.
39:25 Aspartam je 2023. uvršten na IARC-ovu 2B listu mogućih kancerogena.
40:00 Kofeinska kiselina i kafa su u 2B, dok je kofein u 3.
40:08 Crveno meso je u 2A, a mesne prerađevine u 1.
40:48 Parizer je kancerogen!
40:53 Rizik je hazard kombinovan sa stepenom izloženosti (neformalna definicija).
41:27 2B: izduvni gasovi, zavarivačka isparenja, fermentisano povrće. Sukraloza nije na IARC-ovim listama.
41:42 Aspartam (1965), sukraloza (1976).
41:54 Aspartam je dipeptid L-aspartata i metil-estra L-fenilalanina.
42:33 Fenilalanin je esencijalna aminokiselina, ali zaista služi za sintezu raznih veoma važnih neurotransmitera i hormona, tzv. kateholamina.
43:15 Mehanizam opažaja slatkog.
43:50 Proteinski receptori.
45:25 T1R2 i T1R3.
47:25 Slatki molekuli.
47:37 Mirakulin.
49:59 Fiziološki efekat konzumacije zaslađivača.
51:11 DIMER!
52:08 Šta je još slatko: olovo-acetat.
52:55 IARC je pri WHO.
53:25 Mehanizmi potencijalne kancerogenosti aspartama.
54:15 G protein-kuplovani receptori (GPCR).
55:10 ATP kao neurotransmiter.
55:35 Slatko i alkohol.
56:08 Šećerna koma kod dijabetičara.
56:35 Prirodno vs veštačko.
57:20 Kafe i saharin.
58:19 Predvorje pakla.
01:00:33 Jedina smislena diskusija o aspartamu je diskusija između naučnika.
01:01:20 Uticaj javnih ličnosti na mlade. Prajm.
01:02:11 Prajm je rezultat naučnog rada.
01:02:59 Pravna regulacija aditiva.
01:03:55 Lista dozvoljenih aditiva.
01:04:13 Lošu nauku pobija samo bolja nauka.
01:05:24 Zvučni izrazi u reklamama.
01:06:00 Boje ambalaža.
01:06:41 Kultovi prirode, slatkog i fitnesa.
01:08:45 Biohemija mehanizma nagrađivanja (rewarding).
01:10:07 Neki zaslađivači imaju i dodatni, neprijatan ukus.
01:10:28 Slatko ima pozitivnu konotaciju.
01:11:38 Misli se na SLOBODNE BCAA u prirodi.
01:11:50 Postoji oko 25 gena za receptor za gorko.
01:12:20 Hoću? Neću! centri u mozgu.
01:13:03 Životinje.
01:13:27 Problematičnost veštačkih zaslađivača.
01:13:40 Crevna mikroflora.
01:14:40 Rezime.