fbpx

Nakon što smo poslednjom emitovanom epizodom kao dodole prizvali koronu, bili izbačeni iz etra punih dvadeset dana, vraćamo se našoj vernoj publici „Zadovoljstva u tekstu“ epizodom „ZUT u doba korone“. Snimali smo kako smo mogli, zaražena Keller iz karantina, Cerić iz odgovorne samoizolacije, a putem preopterećenog interneta, pa nam zvuk nije najčistiji, a ponekad ni misli.

Pričali smo o poslednjem filmu Romana Polanskog „J’accuse!“, koji je kod nas preveden ili kao „Optužujem“ ili kao „Oficir i špijun“ i strimuje se besplatno na brojnim platformama koje su otvorene da ljudima olakšaju izolaciju tokom epidemije. Film se bavi seminalnim događajem u istoriji francuske i svetske demokratije – špijunskim skandalom Treće republike, za koji je lažno optužen Alfred Drajfus, tada jedini Jevrejin u generalštabu poražene vojske, u vreme bujanja otvorenog antisemitizma ali i momentu kada se rađa pojam društveno angažovanog intelektualca, a mediji postaju sila koja pokreće promene u društvu (i na bolje i na gore).

Dotičemo se i sudbine samog autora u svetlu sve brojnijih optužbi za brutalno seksualno napastvovanje u decenijama iza nas i večite teme može li se razdvojiti čovek i njegovo delo, pričamo o Žoržu Klemansou i zašto je Keller ponosna što stanuje u istoimenoj ulici, Moneu i Maneu, Tom Kruzu, Prustu, Žil Vernu i misteriji smrti velikog Zole, koja do dan danas nije razjašnjena.

Naša mala ekipa vam poručuje da se mnogo pazite i odgovorno držite, da sedite kod kuće, doterajte se, počešljajte, obucite za izlazak, pa sedite da nas slušate, šerujete i lajkujete, ako vam se svidja da se družimo i ovako.

Dizajnerka zvuka Lidija Mirović je imala mnogo, mnogo posla, posebne zasluge za ovaj ZUT idu njoj.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *