fbpx

Remarker

Hosted ByVladimir Cerić, Biljana Srbljanović, Vukoman Strnjačević, Mia David

REMARKER je novi medij.
REMARKER podstiče kritičku debatu o ključnim društvenim pitanjima.
REMARKER odgovorno analizira činjenice.
REMARKER preispituje fenomene savremenog društva.
REMARKER brani demokratiju, slobodu izražavanja i pravo na kritiku.
REMARKER informiše i obrazuje nove generacije.
REMARKER podstiče upotrebu i razvoj novih tehnologija u oblasti medija.

ZADOVOLJSTVO U TEKSTU – U životu sve može da se desi, a naročito ništa

U novoj epizodi podkasta „Zadovoljstvo u tekstu“, pod nazivom „U životu sve može da se desi, a naročito ništa“, Vladimir Cerić i Biljana Srbljanović imaju udar serotonina u ćelije, dok razgovaraju o poslednjem romanu jednog od najvećih živih pisaca Evrope a i šire, Mišela Uelbeka.

Keller je opsednuta, očarana sledbenica sekte Uelbekijanaca od najranijih dana, dok je Synth ipak malo objektivniji i u ovom razgovoru nudi ravnotežu grupi-ljubavi, jednom malo manje strastvenom slikom.

Pričali smo dugo, dugo (ovo je najduža epizoda ikad), a opet nismo sve rekli, ni o slici više srednje klase i njenim zadovoljstvima, ni o opsesijama internet obrazovanih ljudi genetski modifikovanom hranom, ni o internetu, detektorima dima, turizmu u Francuskoj i diskusrsu uobraženih kelnera, ni o Uelbekovom suđenju za govor mržnje, ni o Legiji časti najvišeg ranga, opsednutošču nikotinom, ni o kravama, katolicizmu, tornjevima u Parizu i susretu sa nevenčanom ženom, dok izlazi iz hotela sa ljubavnicom, ništa nismo stigli da kažemo.

Dobro, jesmo malo, pričali smo o stilu, psovkama, seksu, Hajdegeru, mizoginiji (koje nema), samoubistvu, konzervativizmu i konzervatorstvu, Finkelkrautu (sic!), humoru, auto-ironiji, mogućnostima smrti, profetstvu ovog pisca, lažnoj islamofobiji i homofobiji i jednom svetu koji više ne postoji, osim u glavi Mišela Uelbeka, a o kome se peva u pesmi „Douce France“.

Ako volite ovog pisca, ili ako ga ne volite, ako mu zamerate političke i polemičke tonove ili mislite da je to nebitno, slušajte nas, komentarišite, lajkujte, šerujte i šaljete, pomozite nam da budemo vidljivi.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *