fbpx

Remarker

AutorVladimir Cerić, Biljana Srbljanović, Vukoman Strnjačević, Mia David

REMARKER je novi medij.
REMARKER podstiče kritičku debatu o ključnim društvenim pitanjima.
REMARKER odgovorno analizira činjenice.
REMARKER preispituje fenomene savremenog društva.
REMARKER brani demokratiju, slobodu izražavanja i pravo na kritiku.
REMARKER informiše i obrazuje nove generacije.
REMARKER podstiče upotrebu i razvoj novih tehnologija u oblasti medija.

ZADOVOLJSTVO U TEKSTU – Nikada nećemo razumeti

U ovonedeljnom izdanju Remarkerovog podkasta Zadovoljstvo u tekstu u epizodi “Nikada nećemo razumeti” Biljana (Biljana Keller) i Vladimir (Synth Synthetic) govore o dva filma i jednom tragičnom događaju.

Reč je o dva povezana teroristička napada koje je počinio Andres Bering Brejvik. Napadač je izazvao eksploziju u centru grada Osla gde je poginulo 8 osoba, a drugi napad se desio na ostrvu Utoja gde je poginulo čak 70 osoba. Ove godine su izašla dva filma o ovom događaju – norveški “Utøya: July 22“ i Netflixov “22 July“.
Govori se o dva različita pristupa jednom strašnom i veoma tragičnom događaju – gde Biljana i Vladimir zajedničkim snagama dolaze do momenta kada žele da uskoče u norveški film i reaguju na ono što gledaju. Videćete i sami na šta mislimo kada kažemo ovo.
Norveški film je snimljen iz jednog kadra i možda, ako se uopšte tako može i reći, im se on više dopao od američke verzije (zanemariviši ovaj deo kada žele da uskoče u ekran). Ali opet, kada se radi o ovakim situacijama pretočenima u film izuzetno je teško favorizovati bilo kakvu ekranizaciju ili samu izvedbu.
Zato vas ovde ostavljamo i predlažemo da spremite neki čaj od matičnjaka, za smirenje i lakše varenje cele tematike pomenutih filmova.

Ovom prilikom vas podsećamo na DRUGI LIVE podkast u KROKODILovom centru, 23. oktobra, u 19h. Vidimo se!