fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

KAD BI ŽIVOTINJE MOGLE PRIČATI
Kako bi se povećala svijest javnosti o ozbiljnosti zločina protiv prirode producirali smo tri audio monodrame u kojima se daje glas samim životinjama koje su doživjele krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonitu trgovinu.

Monodrama „Koliko vrijedi život jednog trpa” priča nesvakidašnju priču o životinji koja je često predmet šale. Naizgled smiješan, trp je od velikog značaja za morski ekosustav, no to u javnosti nije prepoznato, zbog čega se ni ne obraća previše pažnje kada se ovom vrstom krijumčari. Poslušajte Baby Dooksa u možda najneuobičajenoj ulozi do sada, čiji je scenariji napisao Marko Škobalj.

Trp ili morski krastavac vrlo je važan stanovnik mora jer skuplja štetne čestice i „prozračuje“ pijesak, odnosno dovodi kisik u dublje dijelove sedimenta, što omogućuje život drugim morskim stvorenjima. Iako ih je nezakonito loviti, trpovi se često vade iz Jadrana i prodaju jer se u Aziji smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom. Njihov nestanak značio bi ogromnu štetu za more i morske organizme.

Navedene monodrame nastale su u sklopu projekta LIFE SWiPE, punog naziva „Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi”, čiji je cilj obeshrabriti i u konačnici smanjiti broj kažnjivih djela protiv divljih vrsta.

scenarij: Marko Škobalj
glas: Baby Dooks
montaža: Podcast.rs
ilustracije: Miroslav Mrva
animacije: Marin Balaić
produkcija: WWF Adria, 2023.

Za više informacija poseti ⁠⁠wwfadria.org⁠⁠ ili ⁠⁠stopwildlifecrime.eu⁠⁠