fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Serijal:
„Socijalna karta“ – tehnologija brisanja ljudi sa socijalne pomoći (E1)

Dve godine primene Zakona o socijalnoj karti nismo mogli da obeležimo sa pozitivnim novostima. Naše pomno praćenje primene ovog zakona pokazuje drastičan pad broja korisnika novčane socijalne pomoći – više od 44.000 njih od marta 2022. godine do istog meseca 2024. godine ostalo je bez ovog, neretko jedinog prihoda.

Zakon o socijalnoj karti doneo nam je Informacioni sistem Socijalna karta, misteriozan softver koji „se oslanja“ na poluautomatsko odlučivanje javnosti nepoznatog algoritma, a koji predstavlja muku i za socijalne radnike širom naše zemlje. Naši napori da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obelodani izvorni kod i algoritam ovog softvera do trenutka objave ovog podkasta bili su – neuspešni. Ali, nastavljamo borbu.

U prvom od ukupno četiri epizode u serijalu posvećenom Socijalnoj karti, tim Inicijative A 11 donosi vam pozadinu donošenja ovog štetnog zakona, koji ne zaslužuje ništa manje nego da bude hitno ukinut.

Donosimo vam i priče sa terena. Razgovarali smo sa ljudima koji su ostali bez novčane socijalne pomoći bez ikakvih osnova – isključivo zbog nakaradnog sistema koji je uvela Socijalna karta, a koji manipuliše i socijalnim radnicima. Bitno je napomenuti da Socijalna karta od svojih početaka, pa i danas, najviše štete nanosi Romima i Romkinjama u neformalnim naseljima, kojima je novčana socijalna pomoć od mizernih 11.445 dinara skoro pa i jedina opcija za preživljavanje.

Svoje viđenje situacije u prvom izdanju serijala o Socijalnoj karti daje nam i naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Irena Fiket.

Pripremili:
Nađa Marković, Danilo Ćurčić i Gorica Nikolin