fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Sejo Sexon: Nije problem izvođenja, ali ne možeš prodavati tuđe pjesme – U kontru sa Markovinom

Send us a Text Message.

40. je godišnjica Zabranjenog pušenja i izlaska albuma „Das ist Walter“, 80. je godišnjica Oslobođenja i 55. Skenderije. Tim povodom će Zabranjeno pušenje 24. 5. održati veliki besplatan koncert u Skenderiji povodom kojeg smo u podcastu U kontru sa Draganom Markovinom ugostili Davora Sučića aka Seju Sexona Sulu.

Je li uopće mogao i pomisliti te 1984. da će slaviti 40. godišnjicu aktivnog benda i to zajedno s dva velika simbola Sarajeva? Pričalo se i o tome zbog čega je New primitives kasnio nekoliko godina u odnosu na Novi val. Kako to da su u istom pokretu i skoro u isto vrijeme osvanuli bendovi tako različite poetike, poput Zabranjenog pušenja, Plavog orkestra i Crvene jabuke. 

Nisu preskočili ni temu socijalne kritike u tekstovima i aferu „crko maršal“ i kako su ih političke strukture u Sarajevu primile. Otvorili su i pitanje prvih višestranačkih izbora u Sarajevu i o tome za koga je Sejo glasao.

Nije zaobiđeno ni pitanje zbog čega se on i mnogi drugi ljudi iz svijeta umjetnosti koji nemaju nikakvu političku, društvenu ili možda intimnu prepreku, poput Emira Kusturice ili Neleta Karajlića, nisu vratili u Sarajevo.

– Svašta se ranije dešavalo, lično meni nikad nisu bili simpatični njegovi (Neletovi) politički izrazi, njegov odnos prema gradu i njegovo dodvoravanje novoj sredini, kaže Sula, uvjeren da za tim nije bilo potrebe: „Niko ni za mene nije znao, pa sam opet došao i do benda, i do posla i živim od toga, ali neko dodvoravanje lokalnoj sredini nisam baš shvatio kao ultimativno da bih preživio u Zagrebu, da sad moram biti neki veliki Hrvat. Ali i to su legitimne stvari, svaki čovjek ima pravo da voli, cijeni, poštuje, prosuđuje, da sud

Support the Show.

Čitajte nas na: https://www.oslobodjenje.ba FB :https://www.facebook.com/oslobodjenjeba IG: https://www.instagram.com/oslobodjenj… Twitter: