fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Send us a Text Message.

Drugog maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija trebala bi se naći Rezolucija o Srebrenici. Njen cilj je proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, o kome svjedoči više presuda Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i presuda Međunarodnog suda pravde, i na taj način odati počast žrtvama, ali i podsjetiti države na obavezu da učine sve kako bi se genocid spriječio i počinitelji kaznili. Najava Rezolucije u Beogradu je i Banjoj Luci – s vrhova vlasti – ispraćena serijom uvreda i žrtava i preživjelih Bošnjaka: za negiranjem genocida ne posežu više samo tabloidi pod komandom Aleksandra Vučića, već i sam srbijanski predsjednik koji je doputovao na mostarski sajam da bi ovdašnje novinare zasuo svojim interpretacijama haških presuda. Uvrede i jezik mržnje Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, iz pristojnosti nećemo citirati. 

Stoga ovog ponedjeljka u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović razgovaramo sa bivšim ministarom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sadikom Ahmetovićem. Sreberničanin, još 1990. izabrani je zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini svoje opštine. Prvoborac Armije BiH  BiH, iz rata je izašao s činom natporučnika, a tokom poratne političke karijere biran je na brojne dužnosti, bio je i zastupnik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Bio je član najviših organa stranke, koju je 2017. Napustio, no uvijek je bio i ostao vezan za Srebrenicu.

Support the Show.

Čitajte nas na: https://www.oslobodjenje.ba FB :https://www.facebook.com/oslobodjenjeba IG: https://www.instagram.com/oslobodjenj… Twitter: