fbpx

Razvoj podkasta u Srbiji: nova mobilna aplikacija i ekskluzivno predavanje Erika Nuzuma

Podkasti su nova audio forma koja postaje sve popularnija u Srbiji. Zahvaljujući Podcast.rs platformi, domaći podkasti će uskoro biti dostupni i putem mobilnih aplikacija i to od 28. maja kada se održava onlajn panel o razvoju podkasta u Srbiji.

Ovim povodom Erik Nuzum, ekspert koji je pomogao globalni proboj podkasta kao što su Invisibilia i TED Radio Hour– održaće ekskluzivnu onlajn radionicu i savetovanje za odabrane učesnike/ce.

Podkast je nova medijska forma koja obuhvata decentralizovani audio sadržaj koji je široko dostupan putem interneta. Kao takav postao je jedno od najbrže rastućih tržišta i neizbežan format velikih medijskih kuća ali i izvor informacija i zabave za čak do 70% stanovništva u mnogim zemljama.

Udruženje „Podkast podrška“ osnovano je 2019. godine kako bi pomoglo razvoj podkast zajednice i promociju ovog formata u Srbiji i regionu. Sa ovim ciljem pokrenuli smo web portal www.podcast.rs, koji trenutno okuplja više od 65 domaćih i regionalnih podkasta, brojnu publiku, kreatore i ljubitelje ove forme sadržaja. Podcast.rs inicijativa pruža podršku podkasterima i svima koji žele da se oprobaju u ovoj oblasti, kako kroz direktnu ko-produkciju tako i kroz edukaciju i savetovanje.

Na onlajn konferenciji koju udruženje „Podkast podrška“ organizuje 28. maja sa početkom u 12.30, biće predstavljene mobilne aplikacije za IoS i Android platforme – koje će domaćoj publici omogućiti jednostavno slušanje podkasta, brojne nove funcionalnosti i specijalno kreiran edukativni sadržaj. Ovom prilikom govoriće:

  • Evan Tracz – USAID-ov Projekat jačanja okruženja za održivost medija
  • Vladimir Radinović – Podcast.rs
  • Goran Vojteški – Podcast.rs
  • Galeb Nikačević Hasci-Jare – podkast Agelast
  • Selena KosorićDanas podkast
  • Goran KrgovićSounder.fm
  • Erik NuzumMagnificient noise

Specijalni gost panela Erik Nuzum je ekspert koji radi na kreiranju globalno poznatih podkasta i digitalnih proizvoda za medije i klijente kao što su: New York Times, TED i Esther Perel Global Media. Tokom svoje dugogodišnje karijere, bio je na poziciji višeg potpredsednika Amazonove kompanije Audible i medijske organizacije NPR, a trenutno radi sa individualnim klijentima u okviru svoje kompanije Magnificient Noise. Zaslužan je za to što je NPR postao svetski lider u produkciji i distribuciji podkasta i savetovao neke od najpoznatijih podkastera i kompanija o tome kako da razviju koncept i pokrenu podkaste – koji su postali održivi i globalno poznati. Autor je knjige „Make Noise: A Creator’s Guide to Podcasting and Great Audio Storytelling„. Nakon prvog dela Nuzumovog masterklasa 28. maja, publika će imati prilike da uživo čuje DJ Memeta.

Onlajn konferenciju i prvi deo Erikovog predavanja možete pratiti 28. maja od 12.30 na sledećim platformama:

Podcast.rs platforma i aplikacije razvijene su okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID Strenghtening Media Systems Project), koji sprovodi IREX.

Onlajn panel o razvoju podkasta u Srbiji organizuje se u okviru ReCap (Regional Capital Market) 2020 događaja koji Impact Hub organizuje od 25. do 29. maja 2020. ReCap je serija online fokusiranih razgovora koja okuplja preduzetnike, mentore i investitore iz industrija digitalnih medija, online kolaboracije i klimatskih promena. Vodeći uspešni preduzetnici sa velikih tržišta povezaće se kroz moderirane intervjue i Q&A sa osnivačima, startapima i tech preduzetnicima iz Srbije i regiona deleći uvide i trendove u kreiranju „nove normale“. Impact Hub je deo istoimene globalne mreže koju čini 100+ Impact Hub-ova širom sveta koja okuplja preko 16000 preduzetnika, mentora i investitora.

1 comment on “Razvoj podkasta u Srbiji: nova mobilna aplikacija i ekskluzivno predavanje Erika Nuzuma

Komentari su zaključani.