fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Radio Galaksija #151: Zmije Balkana (Margareta Lakušić i Vukašin Bjelica) [14-06-2022]

Plašimo ih se jer ih ne razumemo, a da bismo to promenili, u ovoj epizodi su nam gosti bili Margareta Lakušić i Vukašin Bjelica, biolozi koji se bave istraživanjem zmija Balkana. 

Margareta se na doktorskim studijama u okviru Istraživačkog centra za biodiverzitet i genetiku na Univerzitetu u Portu (Portugal) bavi otrovima i otrovnim zmijama sa područja Balkana, a Vukašin se na Biološkom fakultetu u Beogradu bavi funckijskom morfologijom i ponašanjem gmizavaca, kao i njihovom zaštitom na Balkanu.

Pričali smo o mnogim temama vezanim za to kako se zmije istražuju, kako se biolozi bave biodiverzitetom zmija, kako se vrši monitoring zmija, u kakvim staništima zmije žive, šta utiče na promene staništa zmija, kako klimatske, ekološke i urbanističke promene utiču na populaciju zmija na Balkanu, kakve sve vrste zmija postoje na Balkanu, kako nastaje otrov kod zmija otrovnica, šta uzrokuje varijacije u otrovu i šta je još važno u istraživanjima zmija otrovnica… Takođe, bilo je reči i o istraživanju neotrovnih zmija poput ribarica i belouški, govorićemo o tome kako se istražuje ponašanje zmija, kako izgledaju poligoni za istraživanje antipredatorskog ponašanja kojim se Vukašin bavi na svom projektu, kao i zašto je važno baviti se tim temama. 

Naravno, kroz sve ove teme prošli smo u razgovoru sa Margaretom i Vukašinom kroz priču o njihovim istraživanjima i terenskom radu na mnoštvu zanimljivih mesta poput Prespanskog jezera i ostrva Golem Grad, Mokre Gore na Prokletijama i drugim lokacijama na Balkanu na kojima se mogu pronaći kako poskok, šarka i šargan (otrovnice), tako i mnoge druge neotrovne zmije (ribarice, belouške, smukovi, smukulje, šilac). 

Pričali smo i o zmijama u gradovima, uvek aktuelnoj temi u ovim prolećnim i letnjim mesecima, kako bismo pokušali da ih razumemo i naučimo zašto ih se ne treba plašiti, kao i generalno zašto je važno da se bavimo zaštitom zmija. 

Linkovi za dalje istraživanje: //// USKORO!

Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.

Support the show