fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U šestom izdanju PODSVEsTI, autorka Anđela Andrijević sa psihološkinjom Minom Velimirović razgovara o osetljivoj temi – nesuicidalnom samopovređivanju, specifičnostima ovog fenomena u adolescenciji. Takođe je reč i o funkcijama samopovređivanja, najčešćim faktorima rizika, kao i tretmanu i prevenciji ovog fenomena.

Klinička ispitvanja pokazuju da se psihičko trpljenje najviše oseti u periodu adolescencije. Mnogi mladi se suočavaju sa intenzivnim negativnim emocijama. Na razne načine pokušavaju da izađu na kraj sa njima, a jedan on načina koji ukazuje da se adolescenti ne adaptiraju na period života u kom se nalaze, odnosno koji nije „dobar“ je i samopovređivanje. Smatra se da samopovređivanje počinje od dvanaeste do petnaeste godine, a broj osoba koje se samopovređuju raste. Brojka koja važi za najčešće stope samopovređivanja i koja je opšte prihvaćena je oko 15-20% , što kada razmislimo, zapravo znači da se svaki peti adolecent samopovređuje u nekom trenutku života.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.