
U četvrtom izdanju podkasta NaZdravlje govorimo o problemu prejedanja, jednom obliku poremećaja ishrane. Sagovornice ovog izdanja podkasta NaZdravlje su nutricionistkinja Nada Vogt, savetnica za emocionalno hranjenje koja se i sama borila sa ovim problemom, Sanja Rađenović i devojka koja trenutno ima ovaj oblik poremećaja ishrane, Teodora Jovanović. Trećina svetske populacije je gojazna ili prekomerno teška, te doktori gojaznost svrstavaju u jednu od najvećih svetskih epidemija.
U periodu adolescencije naše telo trpi najviše promena. I nije retkost da se teško nosimo sa njima, jer je to i period u kom počinjemo da primećujemo nedostatke u našem fizičkom izgledu. Tada se prvi put upoznajemo sa začaranim krugom kupus dijete, dijete mesečeve mene, un dijete i sličnih rigoroznih planova ishrane koji nam garantuju siguran gubitak velikog broja kilograma za svega nekoliko dana. Taj period je, nažalost, i period upoznavanja sa poremećajima ishrane, jer nakon ovakvih dijeta najčešće sledi period prejedanja.
Dijetalni začarni krug
Sigurno ste se bar jednom susreli, ili znate nekoga ko se susreo sa začaranim krugom raznih rigoroznih dijeta. Preko dana jedete celer i kupus a uveče pokleknete i pojedete 300 grama čokolade. Nutricionistkinja Nada Vogt objašnjava kako i zbog čega se ljudi često nalaze u ovom začaranom krugu.
„Kada sebi tokom celog dana uskraćujemo energiju koja nam je potrebna, uveče smo onda najranjiviji, najumorniji i najgladniji i zapravo potrebna nam je brza energija poput prostih ugljenih hidrata. Kada ne želimo da ga slušamo, telo nas na kraju primora da ga čujemo, u ovom slučaju, time što se jako pojača želja za određenom hranom. To je kao sistem preživljavanja protiv kog je bitka zapravo unapred izgubljena.“
Kada se ovakve stvari dese, često razmišljate o tome da li je moguće da iz dana u dan ponavljate isti scenario i šta to nije u redu sa vama. U takvim situacijama počinjete da mislite da ste sami na svetu, da se to samo vama dešava, počinjete da mrzite i kinjite sebe jer ne vidite izlaz. O tom scenariju i neuspelim pokušajima detoksa i restrikcije, priča nam i Teodora Jovanović, koja se trenutno bori sa ovim problemom.
„Čim se probudim, popijem ceđeni grejp ili limunadu ili zeleni čaj, napravim sebi zdrav doručak i tako teče moj dan, do večere kada, barem u mom slučaju, opadne motivacija, pogotovo ako sam u toku dana imala nekih nesigurnosti, neuspeha, ako sam osećala prazninu – sve to pokušavam da utolim hranom. To uglavnom prvo bude jedna čokoladica, a kada se to desi, ako prekršim, ako pojedem jednu čokoladicu, odmah u svojoj glavi kažem sebi, aha, ako sam pojela jednu, automatski sam prekšrila ceo taj režim zdrave ishrane tog dana, znači mogu da pojedem koliko hoću sada slatkiša, pa ću ponovo od sutra sa zdravim režimom, i to je neki začarani krug iz koga vrlo teško izlazim.“
Autorka: Nikolina Ilić
Urednica: Aleksandra Bučko
Produkcija: Fabrika kreativnosti
Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A project of the German Marchal Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.