fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U 12. epizodi podkasta NaZdravlje Nikolina Ilić donosi medicinske informacije o abortusu u razgovoru sa ginekološkinjom iz Rumskog Doma zdravlja, Radmilpom Umićević, i ispovest žene, majke dvoje dece, koja je imala abortus.

Šta znači zabrana abortusa?

Znači to, da žena gubi pravo da odlučuje o svom telu. A ko to pravo dobija? 21. vek, 2022. godina, a o telu žene odlučuje “neki tamo muškarac”. Muškarac koji je, igrom slučaja, postavljen na poziciju sudije. Muškarac, koji nikada nije imao menstruaciju, koji nikada nije neželjeno ostao trudan, muškarac koji ne zna šta su porođajni bolovi, postporođajna depresija, 9 meseci trudnoće. Zašto je abortus toliko sporan? Moralne gromade će uvek reći da je to ubistvo bebe i da ni u jednom slučajnu ne sme da bude opravdano. Tu dolazimo do pitanja, da li je to beba? I šta je to ni jedan slučaj? Jedna od definicija abortusa kaže da je to prekid trudnoće pre sposobnosti ljudskog ploda za život. Prema ovoj definiciji, beba se nigde ne spominje. A razlog za abortus? Recimo, nedovoljna finansijska sredstva. Ili prenatalni test koji pokazuje da nešto nije u redu sa bebom. Silovanje, ili incest.

Ginekološkinja u Rumskom Domu zdravlja, Radmila Umićević, objašnjava da li je, sa medicinske strane, abortus opravdan.

“Sa stanovišta medicine svaki abortus koji je rezultat odluke žene i koji se obavi u zakonskom roku je opravdan. Ako govorimo o štetnosti abortusa, odnosno komplikacijama, one su moguće. Postoje rane komplikacije kao što su krvarenje, infekcija, proboj materičnog zida i zaostajanje rezidualnog tkiva u materici. Kasne komplikacije obuhvataju psihološke posledice zbog samog zahvata, i Ašermanov sindrom, odnosno oštećenje bazalnog sloja materične sluzinice i moguć sterilitet. Ove komplikacije, ukoliko se abortus sprovodi po svim pravilima struke, danas su svedene na minimum “, kazala je Umićević.

Autorka: Nikolina Ilić

Urednica: Aleksandra Bučko

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A project of the German Marchal Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.