fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

NaZdravlje, ep. 11: Seksualna edukacija

Razgovor o imenovanju polnih organa kod dece i razgovor roditelja i dece o seksu. O toj temi u novoj, 11 epizodi podkasta NaZdravlje pričaju dečiji psiholog iz Prihvatilišta za decu i mlade „Sigurna kuća“ u Novom Sadu, Miloš Raič i Biljana Grbović, autorka priručnika za roditelje „Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu/takvog“ sa autorkom, Nikolinom Ilić.

Imenovanje polnih organa je veliki tabu. Često se reči poput vagine i penisa teško prevaljuju preko usana, a i kada to učinimo, trudimo se da bude što tiše, da ne čuje neko sa strane, jer se ovo smatra vulgarnim. A da ne spominjem imenovanje drugih delova polnih organa, za koje često ne znamo ni gde se nalaze. Kada mi, odrasli ovako sramežljio govorimo o tome, kako ćemo deci objasniti šta je šta?

Polni organi i zdrav i normalan odnos prema njima su važan deo zdravlja, koji takođe spada u tabu teme. Ova epizoda osmišljena je tako da pomogne roditeljima i usmeri ih ka tome na koji način da razgovaraju o ovakvim temama sa svojom decom. Jer priča o reproduktivnom zdravlju treba da počne u ranom uzrastu. Ali, ne iskrivljena slika o tome kako decu donose rode, možda ne piša umesto penisa, već predstavljanje stvari onakvih kakve jesu, imenovanje organa njihovim pravim imenima. Možda baš to, što roditelji tepaju, ne žele ili ne znaju kako da pričaju o ovome, decu vuče ka drugim izvorima informacija. Uče jedni od drugih, od starije dece, često i preko interneta, a tako ne stvaraju adekvatnu svest reprodukciji i čitavoj sferi reproduktivnog zdravlja.

Razgovori o svesti svog tela su izuzetno bitni, naglašava psiholog Raič. Jako je bitno da taj razgovor obavljaju roditelji sa svojom decom, a ne da se oslanjaju na vaspitače i vaspitačice, okolinu, internet i slično. A Raič objašnjava i zbog čega polnim organima ne treba da se tepa.

„Roditelji zapravo ne bi ni trebali da tepaju svojoj deci iako je to veoma kulturno prihvatljivo u našem društvu, roditelji upravo iz neke potrebe da detetu pokažu ljubav ili da nekako slatkorečivije pričaju sa njima, često tepaju, a samim tim prave i veliku grešku svojoj deci jer se onda ona obraćaju nekim raznim tepavim glasom, ne razmišljajući o tome da deca od njih zapravo uče kako da govore i kako da se ponašaju pa samim tim to tepanje zna da prouzrokuje nepravilan govor kod dece. Tako da mislim da ne bi ni trebalo da se tepa polnim organima nego da se pravilno izgovaraju reči koje se tiču polnih organa i da se sa detetom priča u skladu sa njihovim razvojnim dobom i mogućnostima, a samim tim, kao šro sam rekao, ne bi trebalo da se tepa polnim organima već da se pravilno izgoavarju reči.“

Autorka: Nikolina Ilić

Urednica: Aleksandra Bučko

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A project of the German Marchal Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.