fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Kada sam početkom juna na portalu “Južne vesti“, pročitala vest o prvoj antropološkoj analizi lobanja iz Ćele-kule, znala sam istog trena šta mora biti tema jednog od budućih razgovora. Nakon dodatnog istraživanja o projektu “Novo lice Ćele-kule“, bila sam sigurna da neko iz tog tima mora biti deo emisije „OdaBrane priče“.

Sledeći korak me je doveo naše današnje sagovornice, Nataše Šarkić, arheološkinje i doktorke fizičke antropologije, koja je predvodila analizu lobanja i bila jedna od inicijatorki ovog fascinantnog projekta.

Projekat će nam omogućiti facijalnu rekonstrukciju lobanja uzidanih u Ćele-kulu, pružajući nam priliku da do sledeće godine vidimo kako su izgledali ljudi čiji su životi tako tragično završeni. Digitalni prikazi njihovih lica posta će sastavni deo postavke u Ćele-kuli! K A K V A V E S T!

Odmah sam stupila u kontakt s Natašom, koja mi je odgovorila u rekordnom roku i pristala na razgovor čim se vrati iz Španije. Mesec dana kasnije, našle smo se u našem studiju!

Razgovor je bio izuzetno bogat. Pričale smo o fizičkoj antropologiji, Natašinom putu do ove nauke, njenom doktorskom radu o monahinjama Španije i Portugala, istraživanju parazitskih oboljenja u Starom Rimu u kojem je učestvovala u Viminacijumu, kao i o pogrebnoj arheologiji u Srbiji i van nje. A onda mi je detaljno objasnila kako je projekat “Novo lice Ćele-kule“ započet, šta sve podrazumeva, šta će nam doneti i koja su sve nova pitanja proistekla iz dosadašnjih analiza.

Ovaj razgovor je bio čista radost za dete u meni, ono dete koje je obožavalo filmove o Indijani Džounsu. Za sve vas koji delite moju strast, ova epizoda je moj poklon vama.

Ne propustite ovaj razgovor sa izuzetnom ženom čije zalaganje i posvećenost treba da budu inspiracija i podsetnik šta je pravi patriotizam!

BDW Magazin: https://branasdivineworld.com/
https://www.instagram.com/bdw.magazine/
Autorka: Branislava Antović Aleksić https://www.instagram.com/brana_antovic/
Produkcija: Agelast Production https://www.instagram.com/agelast_production/
Montaža: Miloš Korać⁠
Animacija: ⁠Slađana Ljubić https://www.instagram.com/slaykei/
Muzika: Marko Ignjatović