fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Velika nam je čast i zadovoljstvo što nam u posetu dolaze arhitekta, erudita, stručnjak svetskog renomea Borislav Stojkov i njegova supruga urbanistkinja Jelena Stojkov. Kada bismo sumirali obimnu biografiju koju ovaj arhitektonski par poseduje rekli bismo da se radi pre svega o GRAĐANIMA SVETA.

Jelena Stojkov započela je svoju karijeru u CEP-u (Centar za Urbani Razvoj i Planiranje) da bi nakon toga svoje znanje i stečeno iskustvo primenila u Direkciji za Građevisnko zemljište i izgradnju grada Beograda (Beoland). Od 2014. godine pokreće svoju samostalnu praksu ,,Urbo Integra“ gde se bavi urbanističkim planiranjem i projektovanjem.

Borislav Stojkov poznatiji javnosti kao Bata Stojkov bio je redovni profesor Univerziteta u Beogradu na Geografskom fakultetu, redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije, bivši predsednik DAB-a, UAS-a i član Predsedništva arhitekata Jugoslavije. Početkom sedamdesetih godina specijalizirao je regionalno planiranje na MIT u Kembridzu (SAD), Londonu i Geteborgu, nakon čega se vraća u SFRJ kako bi učestvovao u izradi plana za Beogradski metro sa Branislavom Jovinom. Bio je deo autorskog tima za jedan od najvažnijih Urbanističkih planova 20. veka na ovim prostorima GUP grada Beograda iz 1972. Predavao je na Univerzitetima u Trstu, Beču i Drezdenu. Kao novinar lista Politike napisao je ogroman broj stručnih tekstova u periodu između 1975-2021 godine. Mnogi tekstovi iz tog obimnog opusa i promišljanja o Arhitekturi i Urbanizmu sažeta je u knjizi MOJA POLITIKA koja je dala povod i strukturu našem razgovoru.

Link za poručivanje knjige:http://bitly.ws/JZxo

Zašto je Grad najveće iskušenje Arhitekture i zašto je moralna komponenta nužna za unapređenje životnog prostora ? Koje je to lekcije Bata Stojkov poneo sa specijalizacije iz Amerike, i zašto se vratio u svoju zemlju pored brojnih prilika za razvoj karijere u inostranstvu ? Koji je to “Novi profil Arhitekte” i zašto nam je on danas potrebniji više nego ikada ?

Da li nam danas fali više znanja ili više hrabrosti ?

0:00 Najava epizode
5:35 Najveće iskušenje Arhitekture
13:09 Trijada moći
23:50 O Beogradu na vodi
27:52 Razlika u razvijenosti 1 prema 7
37:32 Sudar istoka i zapada / GUP Beograda 1972
43:52 Dinamički modeli Sveta
52:06 Kontinualno planiranje
58:00 Novi profil Arhitekte
1:02:00 Moralni kodeks Arhitekata SFRJ
1:08:00 Odgovor na pitanje šta je prosvećenost
1:16:50 Ko je bio Peđa Isus
1:25:40 Poruka za Arhitekte
1:31:58 Odjava emisije

KREATIVNI TIM:

Voditelji: Miljan Salata i Igor Mikitišin

Autori i producenti:
Miljan Salata
Igor Mikitišin
Nemanja Dačić
Denis Turanović
….
Montaža i zvuk:
Luka Jukić
….
Social media content:
Kristina Vuković
Bogdan Đokić | BOP arch
….
Scenski dizajn:
SINHRO
Simona Štulović
Tamara Čvorović

Društvene mreže:
https://linktr.ee/sfera_podcast

link za poručivanje knjige:
http://bitly.ws/JZxo

ZABRANJENO JE SVAKO KOPIRANJE I PREUZIMANJE, U DELOVIMA ILI U CELOSTI, BEZ ODOBRENJA AUTORA I PRODUKCIJE KOJA JE VLASNIK MATERIJALA.

Podcast SFERA 🌚