fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U novoj, desetoj epizodi podkasta NaZdravlje govorimo o menstruaciji i menstrualnom siromaštvu. Ginekološkinja Radmila Stanković objasniće nam šta se to dešava u našem organizmu pa nas menstruacija toliko boli. Aktivistkinja i istraživaćica, Dušica Stojadinović ispred Gendarknowledgehub-a priča nam o velikom problemu menstrualnog siromaštva, ali nam objašnjava i šta, kao pojedinci, možemo da uradimo kako bi ovaj problem počeo sa iskorenjavanjem.

Kako bi smo došli do problema menstrualnog siromaštva i pokušali da ponudimo nekakva rešenja, neophodno je da se prvo upoznamo sa menstruacijom. Znam da svi znamo šta je, i svima nam je dosta toga što je imamo i što je trpimo svaki mesec, ali kada vas neko pita šta se dešava vašem telu tokom menstruacije, da li ste sigurne da znate tačan odgovor bez guglanja? Ginekološkinja Radmila Stanković nam objašnjava šta je zapravo menstruacija.

“Menstruacija je fiziološka i biološka pojava koja traje, nekada i više od 40 uzastopnih godina. Tokom menstruacije izbacujemo tečnost, menstrualnu tečnost, koju čine sekret i sluz, čelije, i parčići sluzokože materice. Naravno, uz sve to i krv i oni delovi koji deluju kao gušća krv, to su krvni ugrušci. Dužina ciklusa uglavnom varira izmedju 20 i 32 dana, ali najčešće je to neki period od 28 dana. Tokom menstruanog ciklusa, jajna stanica kod žene sazreva u nečemu što mi nazivamo folikulama, u jednom od dva jajnika, nakon čega kroz jajovod odlazi do materice. Ona se priprema za moguću trudnoću. Međutim, ako ta stanica nije oplođena, opna u materici više nije potrebna, pa ona, zajedno sa jajnom stanicom izazi iz našeg tela. “

Izveštaj Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) pokazuje da tabu teme u vezi sa menstrualnim ciklusom mogu da doprinesu jačanju rodno zasnovane diskriminacije, jer održavaju ideju da su žene i devojčice tokom ciklusa nečiste. Kada se ta sramota pomeša sa siromaštvom, situacija ugrožava živote žena. Svetske studije ukazuju na vezu između ciklusa i izostanka iz škole i gubitka posla. Žene širom sveta imaju ograničen pristup sanitarnim prostorijama u školi i na radnom mestu. Zbog odsustva bezbednih ili odvojenih toaleta mnoge devojčice ne idu redovno u školu. Jedna od deset devojčica u Africi propušta školu tokom menstrualnog ciklusa, što može da dovede do toga da devojčica napusti školovanje i samim tim bude u većem riziku da kao dete uđe u brak. Podatak da je u mnogim zajednicama je prva menstruacija povezana sa spremnošću za brak povećava rizik od trudnoće tokom adolescencije i drugih ishoda koji podrivaju ljudska prava devojčica. I aktivistkinja Dušica se slaže sa time da je ovo direktno kršenje prava žena.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.