fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Jelena Stanivuković, Beautiful Minds J&D: Emocionalna inteligencija u partnerskim odnosima | E53S02

U ovoj epizodi SPOTLIGHT podcast-a u goste nam je bila Jelena Stanivuković, psiholog i REBT psihoterapeut. Sa njom smo razgovarali o emocionalnoj inteligenciji u partnerskim odnosima.

Jelena je master kliničke psihologije i psihoterapije, koosnivač Instituta Beautiful Minds J&D koji se bavi podizanjem svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i prevencijom, očuvanjem i osnaživanjem mentalnog zdravlja ljudi. Koautor je psiholoških programa i alata, zahvaljujući kojima su jako veliki broj ljudi uspjeli da povrate i ojačaju samopouzdanje, da steknu stabilnu sliku o sebi, uspostave kontrolu nad svojim emocijama i povećaju osećaj dobrobiti i blagostanja. Koautor je vodiča za emocionalnu inteligenciju „Vladaj svojim emocijama“ koji je prodat u desetinama hiljada primjeraka u Srbiji i regionu i najčešće je korišćen priručnih u ovoj oblasti kod nas.

Svašta smo nešto pitali Jelenu da nam pojasni, npr.:

Da li je naš temperament naš usud?
Zašto i pored vjekovnih alata kojima nas je priroda osposobila izgubimo kontrolu tako naglo i brzo?
Da li emocija podrazumjeva i podstiče akciju?
Kako da „pomazimo“ amigdalu (dio mozga) da nam ne pravi problem sa impulsivnim reakcija?
Jesu li razum i emocije dva odvojena fenomena i koji preovladava u donošenju ključnih životnih odluka? Možemo li da ne budemo proračunati u izboru partnera?
Kako podstaći razvoj samospoznaje emocionalnog toka i koliko je on važan u emotivnoj vezi?
Da li partner empata treba da „popravi“ partnera neempatu? Da li je to uopšte moguće i zašto ne :)?
Kako dogovoriti ko je dominantan, a ko potčinjeni partner u vezi?
Kako do konstruktivnog konflikta kada sve u tebi govori sad ga pritisni majčina šćeri, mora da prizna?
Kako prepoznati i odbraniti se od manipulacije u partnerskom ili bilo kom drugom odnosu?
Koje su komponente uspješnog partnerskog odnosa? Koji su alati za vježbanje?

Bože, koliko smo uživali i koliko smo samo ponosni na ovu epizodu. Tako se silno nadamo da će vam koristiti u navigaciji kroz jako nepredvidivu i zahtjevnu svakodnevnicu. Ako te sjutra neka „ćurka“ isjeće u saobracaju, pomisli da možda žuri da poveze djete u vrtić ili (ne daj Bože) da vodi muža na dijalizu. Možemo biti bolji, samo da se malo skoncentrišemo i potrudimo.

Uživajte!

🎙O nama:

Misija ovog regionalnog obrazovnog podkasta jeste da osvijetli brilijantne karijere studenata, preduzetnika, istraživača i inventora koji u tišini svog doma, daleko od očiju javnosti, kreiraju sjajne stvari. Cilj Spotlight Podcast-a je međugranična saradnja i kreiranje platforme za networking i stratešku saradnju na svim naučnim poljima. Takođe, sa akademskog nadograđivanja i internacionalnog iskustva polako i stidljivo pokrećemo teme ličnog i profesionalnog razvoja podstičući proaktivnost i preduzetnički duh. U martu 2022. god. smo snimili prvu epizodu i od tada, na našu sreću, entuzijazam i zadovoljstvo, znamo samo za uspjeh.

Voditelj, snimatelj, montažer i izvšni producent je Janko Škuletić, koji je nakon desetogodišnje karijere u oblasti investicija i saradnje sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bliskog istoka, kao i karijere u bankarstvu, odlučio da se posveti obrazovanju i danas je jedan od vodećih agenata za studentsku mobilnost u regionu Zapadnog Balkana.