fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Dvadeseti Georeport na portalu Velike priče posvećen je Poljskoj. U dobroj meri zbog njene uloge u ratu koji bukti već godinu i po dana, ali i zbog ambicija da postane lider istočnog evropskog bloka i namere da se afirmiše kao najveća vojna sila u EU. Dobar motiv su i parlamentarni izbori 15. oktobra, sve veći jaz između klero-konzervativne i laičko-liberalne Poljske i divovska borba Poljakinja za pravo na abortus i da raspolažu sa svojim telom kako one misle da je najbolje.

Nema priče o Poljskoj bez Nemačke (Prusije) i Rusije. Prusi i Rusi su delili Poljsku više puta u poslednja dva i po veka: od carice Katarine Velike i Fridriha Velikog, preko Taurogenske konvencije, do sporazuma Ribentrop–Molotov, a neki bi dodali, kao završnicu, izgradnju Severnog toka I i II.

Ključni strah Poljske je da posle 20. veka, koji je protekao u pronalaženju mesta pod nebom za Nemce i Nemačku, u dobroj meri i preko njihovih leđa, ne provedu 21. vek u traženju rešenja za Ruse i Rusiju ponovo plaćajući ceh.

Otac nacije general Pilsudski kreator je rečenice „Poljska ili je velika, ili je nema“, više-manje istu rečenicu izgovaraju i ruski nacionalisti samo što umesto Poljske stavljaju Rusiju na početak rečenice.

Gledajte i slušajte podcast „Pantelićev georeport“ na YouTube, Spotify i svim striming platformama


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.