
7. oktobar 2022. je Svetski dan dostojanstvenog rada. Tim povodom razgovarali smo sa dostavljačima hrane koji rade na platformama Wolt, Glovo i Mr D. Svi razgovori vođeni su na njihovom radnom mestu, na ulici, na Studentskom trgu ispred restorana KFC i u Mc Donaldsu u Bezistanu u pauzi dok su čekali da preuzmu hranu.
U naredna tri podkasta čućete njihova svedočenja o bezbednosti i zdravlju na radu, dobrim i lošim stranama ovog posla i o tome kako na njihove prihode i obim posla utiču inflacija i stalno poskupljenje goriva.
Prema nekim procenama, u Beogradu ima oko 3000 dostavljača hrane, takozvanih platformskih ili gig radnika. Od izbijanja pandemije kovid 19, sve ih je više i na ulicama većih gradova u Srbiji.
Kakav je zapravo to posao, zašto ljudi počinju njime da se bave, koliko se na njemu zadržavaju i zašto? Može li se od ovog posla živeti? Ukratko, da li rad na platformama pruža priliku za dostojanstven rad koji Međunarodna organizacija rada definiše kao „produktivan rad za žene i muškarce u uslovima slobode, jednakosti, bezbednosti i ljudskog dostojanstva“?
O tome smo razgovarali sa preko 30 dostavljača hrane angažovanih na platformama Wolt, Glovo i MrD. Svi razgovori vođeni su na njihovom radnom mestu – na ulici. Beogradski kuriri se po tradiciji okupljaju na dva mesta: na Studentskom trgu ispred restorana KFC i ispred Mekdonaldsa, kod beogradskog Bezistana. u pauzama dok su čekali preuzimanje nekih uvek novih i hitnih porudžbina, ispričali su nam neke svoje priče.