fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

7. oktobar 2022. je Svetski dan dostojanstvenog rada. Tim povodom razgovarali smo sa dostavljačima hrane koji rade na platformama Wolt, Glovo i Mr D. Svi razgovori vođeni su na njihovom radnom mestu, na ulici, na Studentskom trgu ispred restorana KFC i u Mc Donaldsu u Bezistanu u pauzi dok su čekali da preuzmu hranu.

U naredna tri podkasta čućete njihova svedočenja o bezbednosti i zdravlju na radu, dobrim i lošim stranama ovog posla i o tome kako na njihove prihode i obim posla utiču inflacija i stalno poskupljenje goriva.

Prema nekim procenama, u Beogradu ima oko 3000 dostavljača hrane, takozvanih platformskih ili gig radnika. Od izbijanja pandemije kovid 19, sve ih je više i na ulicama većih gradova u Srbiji. 

Kakav je zapravo to posao, zašto ljudi počinju njime da se bave, koliko se na njemu zadržavaju i zašto? Može li se od ovog posla živeti? Ukratko, da li rad na platformama pruža priliku za dostojanstven rad koji Međunarodna organizacija rada definiše kao „produktivan rad za žene i muškarce u uslovima slobode, jednakosti, bezbednosti i ljudskog dostojanstva“?

O tome smo razgovarali sa preko 30 dostavljača hrane angažovanih na platformama Wolt, Glovo i MrD. Svi razgovori vođeni su na njihovom radnom mestu – na ulici. Beogradski kuriri se po tradiciji okupljaju na dva mesta: na Studentskom trgu ispred restorana KFC i ispred Mekdonaldsa, kod beogradskog Bezistana. u pauzama dok su čekali preuzimanje nekih uvek novih i hitnih porudžbina, ispričali su nam neke svoje priče.