fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U novoj, devetoj epizodi podkasta “NaZdravlje” razgovaramo o endometriozi iz drugog ugla. U ovom izdanju autorka Nikolina Ilić je razgovarala sa devojkama koje se bore sa endometriozom, Ivanom Vasić, Brunom Bašić i endo aktivistkinjom Aleksandrom Rokvić, a devojke Majda i Jelena su svoja iskustva podelila sa nama u pisanoj formi. U drugom delu emisije autorka razgoava sa naturopatkinjom i pnei terapeutkinjom, Jelenom Pack o tome šta je naturopatija, da li je ona povezana sa alternativnom medicinom, kako može da nam pomogne u lečeju endometrioze i šta može da nam, u lečenju, odmogne.

Priča Brune Bašić

Pošto je endometrioza izuzetno zastupljena ali i bolna, bilo bi krajnje vreme da shvatimo ozbiljnost ovog problema. Zato su ove devojke tu, da nam skrenu pažnju na to kako je endometrioza mnogo više od bolnih i obilnih menstruacija. 25-ogodišnja Bruna Bašić iz Hrvatske kaže da, za razliku od mnogih devojaka, na dijagnozu nije čekala predugo, jer je imala divnu ginekološkinju koja joj je odmah objasnila situaciju.

“Moja malo jača priča i malo jači bolovi počinju 2016. godine, kada sam skoro završila na operacijskom stolu, na vađenju slepog creva. CRP je bio toliko visok, da su se oni iznenadili što uopće stojim na nogama. Na kraju, jedan doktor me nije hteo operirati jer nije bio siguran je li to slepo crijevo. A CRP je bio previsok, pa me je ostavio na antibioticima i dva dana je pratio situaciju. Pošto se CRP smanjio, moji bolovi su se smanjili, nije me hteo operirati, poslao me je kući. To je tako na tome ostalo, ja kao cura od 20 godina sam sve ignorirala i to ostavila sa strane. Iako mi je mama milion puta govorila da odem kod ginekologa, da obavim ginekološki pregled, ja nisam tila, jer, “pa mlada sam, šta mi može bit”, to sam uvek tako govorila. 2017. ostanem trudna. I na prvom pregledu, šok. Doktorica se šokirala što sam uopće ostala trudna i rekla je da je to božije čudno. Na ultrazvuku se video plod i kraj njega ogromna crna rupa. To su bile ciste koje su bile CCA 12cm. I doktorica je odmah u startu rekla da je to endometrioza. Bila je jako ljuta na mene što ranije nisam došla na pregled, hah, mislim, s razlogom. I ja sam isto bila jako ljuta na sebe što nisam slušala starije i otišla ranije na pregled. Na žalost, bebi je u 12. tjednu srce prestalo kucati, ali to ne povezuju sa endometriozom.”

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.