fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U novoj, osmoj epizodi podkasta “NaZdravlje” autorka Nikolina Ilić govori o endometriozi. Gošće ovog izdanja su specijaliznatkinja ginekologije Jelena Zorić i doktorantkinja i aktivistkinja Aleksandra Rokvić, koja u svom doktoratu endometriozu posmatrala sa sociološkog apsekta. Endometriozu su posmatrale sa dva aspekta – medicinskog, u kom nam specijalizantkinja Zorić objašnjava šta je endometrioza i kako se dolazi do dijagnoze i sa kulturološkog – u kom nam aktivistkinja Aleksanndra Rokvić objašnjava zbog čega je bitno da razgovaramo o menstruaciji i koliko bi nam značilo da, poput Španije, i naša država uvede plaćene neradne dane za žene koje imaju bolne menstruacije.

Ono najbitnije je da menstruacija nije bauk, nije tabu, to nije prljav proces koji vas čini manje posebnom, baš naprotiv, menstruacija je nešto što vas čini posebnim. Pričajte o njoj, sa muškarcima i ženama, na poslu i kod kuće, na ulici, u prodavnici, pričajte o menstruaciji. Endometrioza nije izlečiva, ali smo naučile da možda ishranom i fizičkom aktivnošću možemo da ublažimo bolove. Naučile smo to da je čokoladna cista endometirotična cista na jajniku čiji sadržaj podseća na topljenu čokoladu. Naučile smo i to da, kad osetimo da je našem telu potreban odmor, pružimo mu ga. Endometrioza je bolest sa kojom se bori jedna od 10 žena, a to zamišljamo ovako. Nalaziš se u društvu sa 10 drugarica, jedna od vas ima endometriozu, možda ni ne zna da je ima, ali ima je.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.