fbpx

Savremena kultura nas uči da mislimo pozitivno i tako privlačimo pozitivne stvari u svoj život. ‘’Dovoljno’’ je samo da prihvatimo mantru da je svaki dan novi početak, budemo zahvalni, nabacimo osmeh i pozitivne misli i sreća je tu. Pitanje koje se nameće je – da li je zaista tako i šta je sa negativnim osećanjima?

O emocionalnom zdravlju, ljubavi prema sebi i prihvatanju pozitivnih i negativnih delova svoje ličnosti, “Na kafi sa psihologom” govorili su Prof. dr Jelena Sladojević Matić, analitička psihoterapeutkinja, profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, Jana Oršolić, dizajnerka i edukatorka, autorka projekta „Samo nežno prema sebi“ i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Svi imamo pravo na negativne emocije, a to što smo ponekad tužni, uplašeni ili neraspoloženi ne čini nas emocionalno nestabilnim osobama. Ukoliko ovakvo stanje potraje, važno je da podelimo svoja osećanja sa bliskim osobama, a ukoliko to ne dovede do boljitka, preporuka je da potražimo stručnu pomoć.

Hemofarm fondacija, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Art komuna Dorćol Platz pokrenuli su projekat “Na kafi sa psihologom” kako bi javnosti ukazali da se o mentalnom zdravlju mora brinuti jednako kao i o fizičkom i da za “probleme” postoje rešenja ukoliko se na vreme potraži pomoć stručnjaka.