fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

DRUŠTVENA ULOGA ARHITEKTE | dr Marija Maruna i dr Danijela Milovanović Rodić | Podcast SFERA | EP 17

🫶 Podrška mesečnim donacijama

https://www.patreon.com/SferaPodcast

🫶 Podrška jednokratnom donacijom

https://www.paypal.com/paypalme/podca…

Ova emisija je u nešto drugačijem maniru, jer se ne nalazimo u standardnom studijskom prostoru na koji ste navikli već u „Nedelji sa Arhitekturom“ na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, manifestaciji koja se održava u prvoj nedelji nastavne godine i posvećena je osnaživanju društvenih veza i unapređenju kvaliteta obrazovanja.

Tim povodom Sfera podcast pozvan je od strane studenata i nastavnog osoblja kako bi zajedničkim snagama incirali seriju razgovora o profesionalnom angažovanju mladih arhitekata i poziciji arhitekture u našem društvu u celini.

Naši današnji gosti u Nedelji sa Arhitekturom na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu su redovni profesor dr Marija Maruna i docent dr Danijela Milovanović Rodić, jedni od utemeljivača i prvih rukovodilaca master akdamskih studija Integralnog Urbanizma, mentori brojnih Master i specijalističkih radova kao i doktorskih disertacija od kojih su mnogi nagrađivani.

Profesorica dr Marija Maruna kao gostujući predavač učestvovala je u nastavi na studijskim programima univerziteta Zurich, Berlinu, Beču i Stuttgartu. Dobitnica velikog broja nagrada i priznanja za svoj naučno – istraživački rad među kojima su Grand Prix Nagrade Salona Arhitekture 2022. godine, Prva Nagrada Salona Pejzažne Arhitekture 2019. godine, Druga Nagrada Salona Urbanizma 2013. godine. Objavljivala je radove u monografijama inostranih izdavača Elsevier, Springer, IGI Global, Emerald, MDPI. Član je uredništva brojnih vodećih časopisa od nacionalnog značaja Arhitektura i urbanizam, čaospisa DANS, i SAJ – Serbian Architectural Journal. Članica je predsedništva Društva urbanista Beograda, Udruženja urbanista Srbije i Udruženja inženjera Beograda. Dobitnik je Povelje povodom 150 godina postojanja Saveza inženjera i tehničara Srbije. Trenutno je rukovodilac studijskog programa doktorskih studija na departamnu za Urbanuizam.
CV – http://www.arh.bg.ac.rs/?team=dr-marija-maruna&pismo=lat 

Docent dr Danijela Milovanović Rodić je od 1996. godine do danas je zaposlena na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu na Departmanu za urbanizam,  naučna oblast Urbanističko planiranje. Regionalni je konsultant UN-Habitat-a u Beogradu u periodu 2005-2006. godine u okviru projekta Setlement and Integration of Refugees Programme. Od 2005. godine je sertifikovani fasilitator i trener (UN Habitat) u procesima participativnog planiranja i donošenja odluka kao i u ovladavanju veštinama komunikacije i pregovaranja u procesima upravljanja konfliktom. Učestvovala je na više međunarodnih i nacionalnih naučno-istraživačkih projekata, na izradi urbanističkih planova i urbanističkih i arhitektonskih projekata, studijama, konkursima i izložbama ma kojima je dobila je devet nagrada za radove iz urbanizma. Ima više publikovanih radova u nacionalnim i međunarodnim naučnim i stručnim publikacijama. Učestvovala je na savetovanjima nacionalnog i međunarodnog značaja. Poslednjih godina naročita pažnja je posvećena istraživanju kolaborativnog planiranja i različitih aspekata učešća javnosti u urbanističkom planiranju gde je istraživački fokus na edukaciji socijalno odgovornih i angažovanih arhitekata-urbanista.

CV – http://www.arh.bg.ac.rs/?team=dr-danijela-milovanovic-rodic&pismo=lat 

U ovoj epizodi smo zajedno sa studentima i našim profesorima istražili svrhu i društvenu ulogu Arhitekte u društvu, njegovu nužnost i prisustvo u javnoj Sferi kao i da li Arhitekta može da utiče i menja društvo u kojem živimo?

Hvala Arhitektonskom fakultetu u Beogradu što nas je ugostio!

http://www.arh.bg.ac.rs/

ZABRANJENO JE SVAKO KOPIRANJE I PREUZIMANJE, U DELOVIMA ILI U CELOSTI, BEZ ODOBRENJA AUTORA I PRODUKCIJE KOJA JE VLASNIK MATERIJALA.

Podcast SFERA 🌚