fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Djecu opterećujemo nepotrebnim informacijama: Nastavnici se ne pitaju ni za šta – RazVEDRAvaNje

Send us a Text Message.

U novu epizodu podcasta RazVEDRavaNja dolazi nam Mirela Jusić Dreković, magistrica muzičke teorije i pedagogije te direktorica umjetničke škole „Mimika Music School“ iz Sarajeva.

Sa profesoricom Jusić Dreković razgovaramo o bitnosti muzičke kulture kao nastavnog predmeta, muzici kao velikoj potrebi u inkluzivnoj nastavi, o planovima, programima i reformi obrazovanja te o brojnim drugim temama koje se odnose na nastavni proces. Poseban naglasak je na psihomotorici koju muzika može dati djeci u ranom uzrastu.

Profesorica je govorila i o djelovanju u pandemiji i online nastavi, kao i o razlozima osnivanja škole „Mimika“ koja predstavlja djeci bazu kulturološkog uzdizanja.

Jusić Dreković smatra da su djeca danas preopterećena.

– Filujemo ih bespotrebnim informacijama, a posebno što ih opterećavamo time da moraju da budu uspješni, da moraju te ocjene da stignu. Onda nam je isforsirana ta desna strana mozga, gdje učimo, bubamo i štrebamo, a ovamo lijevu smo zapostavili ona nam se suši, takoreći. Zatim dijete pada u depresiju, pojašnjava profesorica.   

Support the Show.

Čitajte nas na: https://www.oslobodjenje.ba FB :https://www.facebook.com/oslobodjenjeba IG: https://www.instagram.com/oslobodjenj… Twitter: