fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U sedmoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa DIP,  autorka Slavica Trifunović razgovarala je o seksualnom nasilju i uznemiravanju na fakultetima sa Sanjom Pavlović Autonomnog ženskog centra i Bojanom Bodrožom, članicom Tima za podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na Filozofskom fakultetu. Pričale su i o tome koliko je ova tema zastupljena u javnom prostoru i da li su počinioci kažnjavani zbog seksualnog uznemiravanja i nasilja i na koji način.

Delo kažnjivo zakonom

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra objasnila je kako se seksualno uznemiravanje definiše u zakonu:

„Polno uznemiravanje predstavlja, svaki vid, verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja koje ima za cilj ili je za posledicu ostavilo da se žrtva oseća neprijatno, poniženo ili u stanju straha. Dakle to je jedna jako široka definicija, koja upravo to, može da obuhvati različite radnje“.

Bojana Bodroža, članica Tima za podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na Filozofskom fakultetu ispričala je koje korake preduzima jedan ovakav tim kada dođe do seksualnog uznemiravanja.

Prvo se daje savet kako treba da reaguje, a onda dajete predlog dekanu da se nastava, ukoliko je počinilac nastavno osoblje, realizuje na neki drugi način tako da se smanji mogućnost kontakta između studenata i nastavnik. Treća stvar je da se organizuje razgovor sa licem koje je optuženo da je počinilac seksualnog nasilja.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.