fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

BIRN već pet godina prati potrošnju novca iz budžeta na javnim konkursima za medije i javno informisanje, civilno društvo, kulturu i omladinu.
Sada smo istraživali rad 396 organizacija koje su na javnim konkursima od 15 ministarstava Vlade Srbije dobile više od milion dinara tokom 2022. i 2023. godine. Ministarstva su ovim udruženjima, u tom periodu, podelila ukupno 2,6 milijarde dinara (22,7 miliona evra).

Više od četvrtine te sume, odnosno 683 miliona dinara (5,8 miliona evra), dobile nevidljive, fantomske organizacije, a organizacijama koje su direktno ili indirektno povezane sa vladajućom partijom ili državnim funkcionerima, odnosno GONGO organizacijama, dodeljeno je 135 miliona dinara (1,1 milion evra). Manje od polovine ukupne sume, 1.1 milijarda dinara (9,7 miliona evra) dodeljeno je organizacijama za koje je istraživanjem
potvrđeno da su legitimne.

Ovo je samo manji deo ukupne sume koju državne institucije i lokalne samouprave godišnje dodele na javnim konkursima preko kojih da se finansiraju aktivnosti koje država ne može sama da sprovede, a koji su u javnom interesu.