fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

BEOGRADSKI SAJAM: Istorijat i izazovi budućnosti | Anita Mančić, Kreni Promeni, DOCOMOMO | Sfera | EP 26

Online peticija:

🫶 CEO RAZGOVOR možete poslušati na PATREON-u!

🫶 Podrška mesečnim donacijama

🫶 Podrška jednokratnom donacijom

Sponzori

Posebnu zahvalnost za ustupanje arhivskog materijala dugujemo:

  • Muzeju grada Beograda
  • Arhivu grada Beograda
  • Milošu Jurišiću
  • Goranu Andjelkoviću
  • Galeriji SANU

U jeku obnove novoformirane države Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, Narodni odbor Beograda je davne 1953 godine odlučio da preseli svoj Sajam na drugu obalu reke Save. Arhitekta Milorad Pantović je u tu svrhu dobio zadatak da obiđe sve sajmove Evrope i da osmisli nešto što nikada pre nije viđeno u Beogradu – Pantović je dobio odrešene ruke da projektuje kako želi. Uz pomoć svojih kolega genijalnog inženjera Branka Žeželja kao i Milana Krstića, i njihovim inovativnim pristupom u primeni prednapregnutog betona, kreiran je KOMPLEKS sajamskih hala i pratećih objekat koji su se razlikovali od svega do tada izgrađenog u arhitekturi Beograda.

Arhitektura kompleksa izložbenih hala je koncipirana po uzoru na principe italijanske kulture građenja sportskih i izložbenih hala iz sredine dvadesetog veka i korišćenjem ovalnih oblika vizantijskih formi. Bio je to jedan od najvećih graditeljskih podviga tadašnje Jugoslavije.

U decembru mesecu prošle godine održana je prva protestna šetnju za očuvanje celokupnog kompleksa Beogradskog Sajama, dakle svih Hala sa pratećim objekata. Iako Srbija ima 8500 registrovanih arhitekata, još nekoliko hiljada mladih studenata i apsolvenata arhitekture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao i desetine arhitektonskih udruženja, uglednih profesora, akademika i inženjera građevinskog esnafa, i mnogih drugih kojih se ovaj problem najdirektnije tiče, PRVA KONKRETNA AKCIJA za zaštitu našeg najvrednijeg arhitektonskog nasleđa inicirana je od strane glumice Anite Mančić.

Ova incijativa se uz pomoć organizacije Kreni-Promeni, pretočila u jednu vrlo primećenu i dobro organizovanu akciju koja je obeležila kraj prethodne godine koja je po mnogo čemu bila tragična.

Nedugo posle protestne šetnje DOCOMOMO Srbija nacionalna sekcija „Međunarodne radne grupe za dokumentaciju i konzervaciju građevina, mesta i celina modernog pokreta u arhitekturi je zajedno sa Društvom Konzervatora Srbije i Evropa Nostra uputio inicijativu nadležnim institucijama da se hitno izvrši revizija svih odluka koje se tiču pravne zaštite Beogradskog sajma.

DOCOMOMO internacionalna organizacija koja je posvećena zaštiti graditeljskog i drugog materijalnog nasleđa modernog pokreta u arhitekturi.

U epizodi 26 naše sagovornice bile su glumica Anita Mančić, arhitekta Angelina Jokić ispred organizacije Kreni-promeni, i Jelica Jovanović predstavnica DOCOMOMO Srbija.

Poglavlja

00:00 Uvod

5:31 Motivi za pokretanje inicijative

15:35 Beograd na vodi / propuštene prilike

24:58 O sećanjima i emociji arhitekture

30:28 O istorijatu Kompleksa

38:15 IMS Žeželj, Dizanje kupole Hrama sv. Save

48:40 Protesta šetnja „Sajam je naš“

56:40 O slobodi mišljenja

1:05:52 Jugoslovenski modernizam i MOMA izložba

1:16:00 O mogućoj prenameni

1:19:35 Ekološki problem

1:21:15 Poruka za institucije i stručna udruženja !

KREATIVNI TIM

Autori i urednici

  • Miljan Salata
  • Igor Mikitišin
  • Nemanja Dačić
  • Denis Turanović

Voditelj

Miljan Salata
….

Vizuelni identitet

Denis Turanović
….
Direktor fotografije

Nemanja Dačić
….
Montaža i zvuk

Luka Jukić
….

Social media content

Kristina Vuković
….

Foto dron

Milan Jakić
….

Društvene mreže

https://linktr.ee/sfera_podcast

ZABRANJENO JE SVAKO KOPIRANJE I PREUZIMANJE, U DELOVIMA ILI U CELOSTI, BEZ ODOBRENJA AUTORA I PRODUKCIJE KOJA JE VLASNIK MATERIJALA.

Podcast SFERA 🌚