fbpx

Epizoda 49

Follow-up

Microsoft kao hw firma

Pisao nam je Viktor, prvo nas citira:

Alek: Njihovi hardverski proizvodi, sem tastatura i miševa, su relativno proste stvari i ne zahtevaju tehnološko znanje, opremu ili procese da bi se napravili.

Miki: Oni imaju laptop, ali ga ne prave na isti način kao Apple. Surface book prave na „gotovoj platformi“. Taj laptop je isti kao desetine ili stotine Windows ultrabook-ova. Oni su outsource-ovali Lenovo da im nešto uradi.

i fino kritikuje:

Dragi Infinitumovci,
Bez namere da ulazim u filozofsku definiciju „hardverske kompanije“, osvrnuo bih se na ove prilično paušalne izjave iz prošle epizode.

Najpre, što se tiče ovog prvog, da li smatrate da je npr. hololens, kao uređaj, „prosta stvar“? Jasno vam je koja je količina softverskog know how-a potrebna da bi se razvio jedan takav AR hedset (btw, tehnologija za koju je i sam Cook izjavio da je budućnost).

Što se tiče tvrdnje da im druge firme prave uređaje, Microsoft ima poseban razvojni centar za hardver, tzv. Building 87, u kome se odvija kompletno istraživanje i razvoj protopipova. Ovo uključuje ceo proces, od studiranja ergonomije (Human factors lab) ili istraživanja zvuka (poseduju najtišu gluvu sobu na planeti), pa sve do izrade pojedinačnih komponenti ili kompletnih prototipova na CNC mašinama ili 3D printerima. Sve rade sami, na način koji veoma liči na ono što Apple propagira da radi. Bacite pogled na donje linkove.

Činjenica da surface proizvodi nisu toliko raspostranjeni, bazirana je na tome da Majkrosoftu to nije cilj. Oni se u na tom planu ne takmiče sa Apple-om, a poslednje što žele jeste da sami unište svoje hardverske partnere. Njihova motivacija je kreiranje novih kategorija uređaja koje će onda drugi hardverski proizvođači preuzeti, a sve to u cilju zadržavanja softverske dominacije. E sad, nešto od toga poleti (hololens), a nešto ne poleti (fitness band).

U tom pogledu, oni možda nisu „prava“ hardverska kompanija, jer su im glavni posao softver i servisi. Međutim, po načinu rada i kvalitetu proizvoda, mogu da stanu rame uz rame sa top igračima. Kriterijum nekakvog „staža“ je, po meni, irelevantan i prevaziđen. Po toj logici, ni Tesla nije auto kompanija.

Inače, mislim da trenutno imamo sjajnu situaciju. Nekoliko jakih kompanija koje guraju jedna drugu napred. Tako gledajući, jak Apple je potreban Microsoft-u, i obrnuto. Javite ovim vašima da se malo razbude, kada su u pitanju Mekovi, kako se ovi naši ne bi uspavali. 😉

Par linkova:

Mozambički lek za glavobolju

Vesti

Apple hw u stvarnom životu

mmx (sa MacSerbia) o novom MBP

Baterija brutalno dobro drzi ako radim samo na laptopu, recimo od 9 ujutro do 18.30 navece i ostalo jos par procenata.
Medjutim, ako nakacim monitor preko USB-C adaptera, onda je jako brzo svuce, za 3-4 sata

Lepa naša…

Zanimljivosti

Zahvalnice

Snimljeno započeto 25.01.2017. i završeno u ranim jutarnjim časovima 26.01.2017.

Uvodna muzika by Vladimir Tošić, stari sajt je ovde.

Logotip by Aleksandra Ilić.

Artwork epizode The Temple (2016) by Saša Montiljo, njegov kutak na Devianartu.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *