fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

U današnjoj podcast epizodi, koja je u sklopu serijala “Ljeto sporog poduzetništva” ponovo se družim s Jovanom Jovanović, agilnom mentoricom sa višegodišnjim iskustvom u IT industriji. Već dugo pomaže kompanijama da formiraju multidisciplinarne timove koji uspješno surađuju bez obzira na polje djelatnosti, bilo da je to razvoj softvera ili inovacije. Jovana se strastveno zalaže za koncept usporavanja i zdravu produktivnost, vjerujući da pravi razvoj dolazi kada se pronađe balans između rada i odmora. Osim profesionalnih vještina, Jovana je poznata po svom holističkom pristupu produktivnosti, što je teško primjenljivo u korporativnom svijetu, ali ona vjerno pokazuje da je moguće. Jovana dijeli svoja iskustva i savjete o jednoj od najvažnijih, ali često zanemarenih tema – odmoru i sporosti u poduzetništvu. Ova epizoda otvara pitanja koja često izbjegavamo – kako se stvarno odmaramo i zašto je važno da se svjesno posvetimo tom procesu.

Idealizirana slika poduzetništva koju vidimo online često prikazuje kratko radno vrijeme, putovanja i rad s različitih lokacija, što može biti stresno, posebno za žene s malom djecom. Iako to sve djeluje kao znak uspjeha i prilika za odmor, u stvarnosti predstavlja izlazak iz rutine koji nije pravi odmor. Žene se dodatno umaraju pokušavajući uklopiti sve te aktivnosti u svoje živote. U razgovoru objašnjavmo koncept „sporog poduzetništva“ i zašto je važno ne povezivati sporost s neefikasnošću. Kroz primjere iz prakse, ističemo kako briga za sebe, klijente i zajednicu može dovesti do održivog poslovanja koje ne žrtvuje kvalitetu za kvantitetu.

U drugom dijelu epizode, Jovana govori o različitim tipovima odmora koje je istražila doktorica Sandra Dalton-Smith i zašto spavanje nije jedini oblik odmora koji nam je potreban. Otkrij kako fizički, mentalni, emocionalni, kreativni, socijalni, senzorički i duhovni odmor igraju različite uloge u našem životu i kako ih možemo integrirati u svakodnevicu.

Na kraju, razmijenile smo osobne priče i praktične savjete o tome kako staviti sebe kao prioritet bez osjećaja krivice. Otkrij kako eksperimentirati s različitim oblicima odmora i pronaći ono što ti najbolje odgovara, bilo da se radi o kratkoj šetnji, čitanju knjige ili jednostavno uživanju u tišini.

Pozivamo te da poslušaš epizodu i otkriješ kako male promjene u načinu na koji se odmaramo mogu značajno poboljšati našu produktivnost i kvalitetu života.

Knjige koje spominjemo: 

Prošlogodišnji i razgovor s Jovanom o „Nježna strana organiziranog poslovanja“ – https://www.youtube.com/watch?v=z0vRRy7Y-w0&list=PLuG612Vit25Pn46Ughym5mH16sKVP6IMW&index=7

Gošća: Jovana Jovanović

Povežimo se na ostalim kanalima: