fbpx

Followup

 • Ko drugi nego Sloba na epizodu broj 26 u kojoj je tema bila OS X Server: U PC svetu ovo se realno koristi najvise u data centrima gde se vise (blade) servera povezuje na SAN preko FC. Kad se uzmu cene FC switcheva (i passtrough) na koje kacis blade server, pa onda i storidza (EMC jezivo skup, NetApp nesto jeftiniji ali i dalje skupo, tu su i Dell, IBM… )… veoma skup sport. Ali je jedan takav harverski setup u kombinaciji sa VMWare dobitna kombinacija za svaki data centar. Inace, to sam zaboravio da napisem u prethodnom emailu – meni je u par navrata bila nocna mora kada su se neki prijatelji tj. njihovi email serveri nasli na cisco ironport „crnoj listi“. Prvo su bili na shared hostingu sa deljenom IP adresom za SMTP server pa su zbog problema koji su s tim imali (blacklisting) zakupili svoju fixnu IP adresu. E, kvaka je u tome sto je ta IP adresa koju su dobili kao fixnu vec imala losu reputaciju ranije kao IP adresa s koje se slao spam, pa dok se to ispeglalo… uf, prosle su nedelje… :disappointed: Dakle, preporuka, ako je moguce pre nego sto kupite fixnu IP adresu proverite njenu reputaciju na tim black listama, pa ako je na losem glasu odmah trazite neku drugu. Doduse, sada sve vise krstenih shared hosting nudi neki dobar anti-spam system (recimo SpamExperts) i pustaju sav mail saobracaj (i in i out) kroz njega, tako da pool IP adresa koje koriste za slanje tesko moze da zavrsi na black listama. Koristim takav sistem na par domena i mogu da kazem da radi vrlo dobro – s vremena na vreme prekontrolisem da nema neki false pozitive, po potrebi stavim neku adresu na „safe sender list“ itd. SpamAssasin je bas ono very, very basic… i moze da se ukljuci samo ako bas nema nista drugo, krstenije.
 • mishaerror nam čestitao rođendan: Dragi Miki i Alek, Veliki poduhvat je ovih prvih godinu dana redovnog i kvalitetnog rada na podkastu. Samo nastavite. Dok se ne smorite:smiley: Rođendanska pesma je sjajna.
 • Followup od dmajkica na Macserbia.org: Napokon odslušah. Bilo je odlično. BTW – Šta bi sa MPB okupanom u Domu Omladine? Radi? BTW2 – Pojavio se UniFon na iOS-u http://sbb.rs/Telefonija/5961/UNIFON.shtml (7KB)

Vesti

 1. Using the new Apple TV to emulate classic game consoles
 2. Twitter to Expand Tweet’s 140-Character Limit to 10,000
 3. Netflix dostupan i u Srbiji
 4. Safari napunio 13 godina 7. januara
 5. 28 Conferences for Mac and iOS Professionals in 2016 – sada se pominju 32 konferencije
 6. Judge: Lawyer who filed class-action suit against Apple is “manifestly incompetent” | Ars Technica
 7. Šta će u Njujorku da urade sa starim telefonskim govornicama
 8. Amazon Has Just Become A Chip Maker
 9. Tvit od Vitićija: „We are walking the walk too: the show itself is edited & published entirely on iOS, using Ferrite Recording Studio“ – misli se na novi podkast na mreži relay FM, Canvas, Introducing Canvas and Remaster on Relay FM
 10. iTunes je 10. januara napunio 15 godina
 11. Kad smo već kod godišnjica, 9. janaura je devet godina od kako je najavljen iPhone
 12. Stigao nam i VLC na AppleTV
 13. Pariz će da dobije i treći AppleStore, ovaj na Šanzelizeu, pored postojećih kod Opere i u Luvru
 14. OS X’s Hidden Bluetooth Debug Menu: Reset Devices and More – The Mac Observer
 15. CloudMagic for Mac – Simple, Beautiful and Blazing Fast

Epizoda

 1. Download Configuration profile here: https://developer.apple.com/ios/download/
 2. Go to Settings -> General -> Software Update

Zahvalnice

Snimljeno 14.01.2016.

Uvodna muzika by Vladimir Tošić.

Logotip by Aleksandra Ilić.

Artwork epizode Serenity (2008) by Saša Montiljo

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *