fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Upravljanje tehnološkim i poslovnim inovacijama (Technology & Innovation Management) je proces kontrole, vođenja i upravljanja kreiranjem i izvršenjem novih korporativnih strategija i tehničkih/tehnoloških napredaka. To je strategija koja ima za cilj da olakša širenje postojećih kompanija osvajanjem tržišta kroz povećanje konkurentnosti i atraktivnosti. Ova integrisana uloga je neophodna u praktično svakoj javnoj i privatnoj industriji, a njena potražnja će nastaviti da raste kako kompanije budu razvijale inovativnija rešenja da bi se nosile sa povećanjem konkurentnosti ostalih takmaca na tržištu. Upravljanje inovacijama nudi, između
ostalog, i IT profesionalcima osnovu koja im omogućava da identifikuju oblasti u kojima kompanija može i treba da napreduje, kao i da stvore okruženje koje podržava inovacije, uključujući definisanje i uspostavljanje neophodnih poslovnih i inženjerskih procesa primenom kojih će ceo sistem funkcionisati.

Kao jedan od ključnih elemenata za uspešno poslovanje tehnoloških i inženjerskih kompanija je korišćenje Systems Engineering kao multidisciplinarnih inženjerskih aktivnosti u bazičnom Engineering V-Model i ostalim pristupima, koji je neizostavan u svakoj tehnološkoj i inženjerskoj firmi koja se bavi razvojem novih ili poboljšanjem postojećih proizvoda i rešenja.

Na žalost, zastupljenost navedenih disciplina u obrazovnom sistemu je daleko od nivoa na kome bi trebala biti, a posledično nije sistematski primenjivana ni u poslovnom tj. industrijskom okruženju. Da bi kompanije u Srbiji vremenom postajale sve efikasnije i konkurentnije (pa i na svetskom tržištu) neophodno je posvetiti neophodnu pažnju u učenju, savladavanju i primeni navedenih disciplina.

S obzirom na to da je budućnost uspešnog poslovanja upravo u upravljanju tehnološkim i poslovnim inovacijama, neizostavnim korišćenjem i Sistem inženjeringa, potrudili smo se da vam omogućimo da se upoznate sa ovom strategijom ili da proširite svoja već postojeća znanja kroz još jedan Startap doručak, čija će tema biti Discipline Systems Engineering i Technology & Innovation Management.

Andrija Velimirović više od dve decenije radi u kompaniji Thales Group, koja je globalni tehnološki lider sa više od 84.000 zaposlenih na pet kontinenata u više od 70 zemalja. Grupa ulaže u digitalne i „duboke tehnološke“ inovacije – velike podatke, veštačku inteligenciju, povezanost, sajber bezbednost i kvantnu tehnologiju – da bismo izgradili budućnost u koju svi možemo da verujemo.