fbpx

#009 – Prof. dr Dejan Ilić – Inovator, menadžer godine, i savetnik nemačke vlade

Prof. dr Dejan Ilić ima preko 680 prijavljenih patenata a u Srbiji je Predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost i profesor profesor na univerzitetima u Nju Džersiju, Parizu, Londonu i Gracu.

 🔋Profesionalnu karijeru počinje 1987. u kompaniji Varta. Kao šef razvojno-istraživačkog tima radio je na razvoju novih punjivih mikrobaterija. Na osnovu njegovih istraživanja na univerzitetima u Drezdenu i Gracu o rekciji između litijum metala i metal oksida, njegov razvojni tim u Varti razvio je revolucionarni sistem mikrobaterija koji se danas koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilni telefoni, laptop računari, PDA uređaji, Ipod uređaji i sl. Godine 2002. postao je profesor na Univerzitetu u Gracu. 

🔬Za kreaciju mikrobaterije i smart kartice 2005. godine osvojio je nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara, a Varta Mikrobateri proglašena je za najuspešnije preduzeće u Nemačkoj. 

🎥Ilić je 2006. došao na čelo firme Ari, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Kompaniju ARRI je preuzeo zbog dobrih poslovnih i stvaralačkih rezultata tokom rada u kompaniji Varta Mikrobateri. U novoj firmi je radio na stvaranju elektronskog čipa, koji stvara trodimenzionalnu sliku tako što pretvara signale u tri boje, umesto jednu kako to rade konvencionalni čipovi. Rezultat toga je kamera Arifleks D21 koja na ovim principima daje trodimenzionalnu sliku visoke rezolucije. 

📑Kompanija Ari je pod rukovodstvom profesora Ilića do sada dobila 13 svetskih priznanja za svoje proizvode. Među njima su i tri Oskara za razna dostignuća. 

📖DEJANOVE NAGRADE 

Spisak Dejanovih nagrada je podugačak. U Nemačkoj je tri puta proglašavan za menadžera i inovatora godine, dobitnik je tehničkog Oskara, nagrade Američke filmske akademije za inovacije „Fledž“ kamera za snimanje filmova. Osmi je srpski oskarovac. Dobitnik je Svetosavske povelje grada Smedereva, Tesline nagrade, Pupinove nagrade, a proglašen je i za počasnog građanina Smederevske Palanke. 

Video epizode: https://www.youtube.com/c/BiznisPriče 

Svakog petka nova epizoda 

Voditelj: Vladimir Stanković Vladsdigital https://www.instagram.com/vladsdigital/ 

Kurs „Sve tajne instagram marketinga“ https://bit.ly/2Zab6aK 10% popusta uz kupon BIZNISPRICE 

Slušajte Biznis Priče na: 

iTunes: https://apple.co/2UKZrNt 

Google Podcasts: https://bit.ly/334ix5N 

Spotify: https://spoti.fi/3pS7y95