fbpx

Koliko je pandemija virusa korona uticala na ekologiju u svetu, u Srbiji, i kakav je bilans 50 godina posle prvog i velikog protesta koji je održan na 22. aprila 1970. godine – dan koji danas poznajemo kao Dan planete Zemlje – teme su novog izdanja podkasta „Urbani razgovori“ čiji je gost Igor Jezdimirović, predsnik predsednik udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Jezdimirović za podkast „Urbani razgovori“ kaže da je i ova pandemija jedna od poruka koja se šalje čovečanstvu kako bi promenili način života.

„Ne budemo li shvatili koju promenu treba da napravimo kao ljudska vrsta sa jedne strane i kao svaki pojedinac sa druge,bojim se da će nam se ove pademije ponavljati upravo u želji da nam tu lekciju pokažu.“ (Od 4,40) 

Prvi dan Planete Zemlje održan je pre 50 godina – 22. aprila 1970-te godine. Tada je 20 miliona ljudi izašlo na ulice u SAD-u kako bi protestovali protiv uništavanje životne sredine. 

Pričajući o tom datumu, a Jezdimirović objašnjava koji su to ključni problemi kada je u pitanju životna sredina i Srbija. 

„Najveći problem zaštite životne sredine jeste apsolutno nerazumevanje i ignorisanje njenog značaja od strane donosioca odluka. Polovina sredstava koja se prikupi na ime ekoloških taksi troši se na popunjavanje rupa u budžetu i na druge stvari osim na ono na šta se prikuplja. Znači mi kao građani i privreda koji plaćamo ekološke takse – ni 50% tih taksi se ne uloži u životnu sredinu za šta su prikupljene. Nego odlaze u taj magični bunar želja zvani budžet gde se onda po doboroj volji donosioca odluka  to raspodeljuje.“ (Od 10,50)

Tu su i mini hidroleketrane, otpadne vode, komunalni odpad, Veliki Bački kanal kod Vrbasa, ali i svest građana o tome da „treba da zahtevaju zdravu životnu sredinu koja im je Ustvom zagarantovana od donosioca odluka“.

Autorka: Aleksandra Bučko

Send in a voice message: https://anchor.fm/fabrikakreativnosti/message

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *