fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Pritisak

AutorCEPRIS

Podkast Centra za Pravosudna istraživanja, nezavisne nevladine organizacije za istraživanje, izučavanje i unapređenje pravosuđa u demokratskom društvu zasnovanom na vladavini prava i podeli vlasti.

Centar za pravosudna istraživanja je strukovno udruženje koje okuplja pravnike različitih profesija. CEPRIS se zalaže za uspostavljanje podele vlasti. Ona podrazumeva nezavisnost i samostalnost sudova i tužilaštava, odnosno nemešanje zakonodavne i izvršne vlasti u njihov rad. Do sada smo na različite konvencionalne načine reagovali na komentare istražnih i sudskih postupaka izvršne vlasti, kao i na pretnje i uvrede koje su bile upućene sudijama i tužiocima.
Ovo smo uglavnom činili obraćajući se građanima pojedinačnim istupima u medijima i saopštenjima za javnost. Smatramo da to više nije dovoljan način da upozorimo pod kakvim pritiskom se nalaze sudije i tužioci koji, u današnjim okolnostima, pokušavaju profesionalno da rade svoj posao. Smatramo da je potrebno da učinimo nešto više i damo prostor pojedincima koji se suočavaju sa pretnjama i pritiscima, da o tome i sami nešto kažu. Smatramo da bi ovo moglo doprineti povećanju poverenja građana u pravosuđe, ali i doprinelo sistemskim promenama u pravosuđu, koje bi građani podržali.

Sve epizode