fbpx

Pritisak

AutorCEPRIS

Podkast Centra za Pravosudna istraživanja, nezavisne nevladine organizacije za istraživanje, izučavanje i unapređenje pravosuđa u demokratskom društvu zasnovanom na vladavini prava i podeli vlasti.

Centar za pravosudna istraživanja je strukovno udruženje koje okuplja pravnike različitih profesija. CEPRIS se zalaže za uspostavljanje podele vlasti. Ona podrazumeva nezavisnost i samostalnost sudova i tužilaštava, odnosno nemešanje zakonodavne i izvršne vlasti u njihov rad. Do sada smo na različite konvencionalne načine reagovali na komentare istražnih i sudskih postupaka izvršne vlasti, kao i na pretnje i uvrede koje su bile upućene sudijama i tužiocima.
Ovo smo uglavnom činili obraćajući se građanima pojedinačnim istupima u medijima i saopštenjima za javnost. Smatramo da to više nije dovoljan način da upozorimo pod kakvim pritiskom se nalaze sudije i tužioci koji, u današnjim okolnostima, pokušavaju profesionalno da rade svoj posao. Smatramo da je potrebno da učinimo nešto više i damo prostor pojedincima koji se suočavaju sa pretnjama i pritiscima, da o tome i sami nešto kažu. Smatramo da bi ovo moglo doprineti povećanju poverenja građana u pravosuđe, ali i doprinelo sistemskim promenama u pravosuđu, koje bi građani podržali.

Sve epizode