fbpx

U ovoj epizodu Naučnog megafona pokrili smo samo tri vesti, ali smo u gostima imali nekoliko ljudi. 

O najnovijim podacima koje smo dobili sa Parker Solar Probe letilice, letilice koja je prišla Suncu najbliže od svih ikada i koja je dizajnirana da istražuje čestice i električno i magnetno polje okoline Sunca, pričali smo sa dr Ivanom Milićem sa Univerziteta u Koloradu. 

Takođe, o najnovijim rezultatima PISA testiranja i tome šta nam PISA istraživanja mogu reći o našem obrazovnom sistemu i tome kako da ga unapredimo pričali smo sa dr Oliverom Toškovićem sa Odeljenja za psihologiju FIlozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takođe, Darko je dao svoj osvrt i pogled na PISA istraživanja i iz svoje perspektive ukratko sumirao prednosti i manjkavosti ovih istraživanja. 

U periodu od prethodne do ove epizode, u Istraživačkoj stanici Petnica održana je XVIII konferencija polaznika srednjoškolskih programa „Korak u nauku“. Pričali smo malo o toj konferenciji, a ljubaznošću Marije Mišić i Radio Beograda, u ovoj epizodi ćete čuti i neke od polaznika koji pričaju o tome šta su bila njihova istraživanja ove godine. 

Za kraj, u gostima nam je bio i dr Saša Ceci, fizičar i popularizator nauke iz Hrvatske, te u ovoj epizodi možete čuti i mali isečak iz intervjua koji smo sa njim napravili. Ceo intervju možete poslušati u specijalnom izdanju Radio Galaksije. 

Mnogo gostiju – malo duža epizoda! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *