fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Nacionalni saveti jesu parlamenti zajednica i moraju da predstavljaju građane

Iako ne postoji zakon koji bi tačno odredio šta su Nacionalni saveti nacionalnih zajednica oni funkcionišu kao njihovi parlamenti i kao takvi moraju da predstavljaju glas i volju pripadnika te zajednice, u oblastima koje su im u ingerenciji, zakuljučak je epidoze podkasta Direktno.

O tome koliko su građani uključeni u rad nacionalnih zajednica i da li je to ikako moguće sagledavali smo na slučaju Nacionalnog saveta Rusinske nacionalne zajednice (NSR).

Ova zajednica je specifična jer je u pitanju mala zajednica, i zbog toga rad Nacionalnog saveta može biti specifičan. Uz to, sagovornici Tanja Arva Plančak, sekretarka NSR i Ivan Kahnjuh, predsednik radnog tela za omladinu istog saveta odgovorili su i na pitanje da li na izborima za članove Nacionalnog saveta građani glasaju za predloženu listu, njihov plan i program ili za poznanike.

Zaključak sagovornika – za poznanike. Međutim, naglašavu da to ne mora biti nužno loša stvar, jer se često glasa za osobe koje su već aktivne u raznim aspektima zajednice i tada te osobe i mogu da doprinesu radu samog Nacionalnog saveta.

Uz to, sagovornici podkasta Direktno navode i specifične slučajeve u kojima pokazuju kako građani mogu da utiču na rad samog Nacionalnog saveta, posle, kada se glasanje završi.

Naime, svi sastanci Radnog tela za omladinu NSR je u ovom sazivu bili su otvoreni i svi zainteresovani su mogli da prisustvuju. Mogli su i da razgovaraju i komentarišu, daju sugestije.

Takođe ovo Radno telo ima komunikaciju sa grupom koju predstavlja – omladinom i preko socijalnih mreža.

Arva Plančak, sekretarka NSR objašnjava da svi građani mogu da pošalju zahtev, upit o problemu koji ih interesuje, te da ukoliko jeste u njihvoj ingerenciji oni će se potruditi da ga na određeni način i uvaže.

Međutim, Arva Plančak upozorava na dve važne stvari. Prva jeste da se budžet saveta planira godinu dana unapred i često sugestije koje nisu planirane moraju da sačekaju novu budžetsku godinu. Druga stvar jeste da Nacionani saveti mogu da postupaju samo u oblastima koje su u njihovoj ingerenciji a to je pravo na informisanje, obrazovanje, službenu upotrebu jezika i pisma i kultru.

Autorka epizode: Aleksandra Bučko

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.