fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Pred vama je 42. epizoda podkasta Najopasniji rezultat u produkciji Velikih priča – jedna od onih u kojoj se priča o jednoj temi, pretvori u priču o svemu, pa tako možete čuti ponešto i o raketama Tamnava (iako je trebalo da se stvari nazovu pravim imenom, a Tamnava je lansirni sistem, a ne raketa) i o roze helikopterima ćerki ruskih oligarha i o smenama generacija u reprezentacijama i o tome kakva sve pomračenja imaju naše reprezentacije.

Jer o našim – eks jugoslovenskim – reprezentacijama je ovde reč.

Bosna i Hercegovina se ponovo nije plasirala na Evropsko prvenstvo, posle petog poraza u petoj istorijskoj utakmici koja je mogla da ih odvede na veliko takmičenje (dobro, makar u poslednjih 90 minuta protiv Islanda). Saša je imao jedan pošten rant na tu temu i to je bio samo uvod u smeh.

Hrvatska je odigrala dve nebitne utakmice u kojima je Zlatko Dalić rotirao, svi su se dobro zezali, pa smo se i mi zezali sa hrvatskim mogućnostima na Evropskom prvenstvu – mogli bi da ispadnu u grupi, ili da osvoje. A šta god da urade svakako zbog narativa neće biti smatrano neuspehom. Jer, jebiga, nije greh ispasti u grupi sa Španijom i Italijom.

Slovenija se u ovoj epizodi jedina nije zezala. Slovenci se ne zezaju ni mimo ove epizode – pobedili su Portugal i igraju jako organizovan i racionalan fudbal. Tačno ono što je kao lajtmotiv provejavalo kroz čitavu epizodu: u reprezentativnom fudbalu je dovoljno da imaš nekoliko igrača ekstra kvaliteta i dobru organizaciju i jasan plan. Što bi Sale rekao: „Da zadnji vezni igra zadnjeg veznog, a lijevi bek, nećete vrerovati, lijevog beka“. Sve što su slovenački kvaliteti, savršeno se mečuje sa manama njihovih rivala na Evropskom prvenstvu. Na 70 dana do EURA, na krajnjem zapadu bivše Jugoslavije vlada opravdani (i uvek umereni) optimizam.

Srbija. Eh Srbija. Srbija je zabava sama po sebi, a za petnaestak minuta o reprezentaciji u čijem glavnom gradu sedi core redakcije Velikih priča, izvukli smo petnaestak teorija zavere, da se publika zabavi o svom jadu. Jer Srbija je protiv Rusije i Kipra izgledala jadno. Ali fudbal je to. Lopta je okrugla. A na turniru je dovoljno da imaš, kako rekosmo, par igrača ekstra klase i malo reda. Srbija igrače ima, a red bi bio i za malo reda.

Podkast Najopasniji rezultat možete slušati na svim audio striming servisima i na YouTube.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.