fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Građane je neophodno uključiti u kreiranje kulturnih sadržaja i ohrabriti njihovu participaciju u lokalnim zajednicama, saglasni su sagovornici podkasta „Direktno“.

Novo kulturno naselje, kao nevladina organizacija, registrovana je 2014. godine u Novom Sadu. Kako kaže Ognjen Tomašević iz ove organizacije, želja im je bila da Novo naselje dobije svoj kulturni centar.

„To je deo grada koji ima više od 40 hiljada stanovnika, što je više nego neki gradovi u celosti. U tom periodu, tamo se ništa nije dešavalo u pogledu kulturnog života, umetničkih programa, radionica za mlade i slično. Za sve si bio prinuđen da ideš do centra grada. Mi smo tada rešili da uzmemo stvari u svoje ruke, da osnujemo svoje udruženje i napravimo prvi festival“, priča Tomašević.

Sa druge strane, organizacija MillenniuM u Kragujevcu postoji dosta duže, od 1999. godine. Njihov motiv osnivanja bilo je takođe ostvarivanje pozitivne društvene promene u zajednici.

„Ideja je bila demokratizacija kulture pre svega. Nakon vojne akcije Oluja, veliki broj dece je došao sa ratom zahvaćenih područja i ideja je bila da se oni uklope u nove sredine kroz učešće u kulturnim i edukativnim sadržajima“, kaže Paunović.

Kada je reč o načinu funkcionisanja organizacije, obojica sagovornika kažu da su za uspeh presudni volonterski rad i aktivizam.

„U razvijenim zemljama postoji mnogo više prilika za finansiranje ovakvih inicijativa. Ipak, drago mi je da vidim da nastaju nove inicijative mladih ljudi u Srbiji, ali i u regionu. I sve bi to bilo još bolje kada bi vlast ustupala javne prostore za ovakve sadržaje“, smatra Vladimir Paunović.

Kada je reč o spremnosti vlasti da saslušaju zahteve građana i uključe ih u kreiranje kulturnih politika, Ognjen Tomašević iz Novog kulturnog naselja kaže da su oni na svoje prve zahteve dobili dobre reakcije, ali su one za sada ostale samo usmenoj podršci od strane institucija koje su donosioci odluka.

„Inicijativa je prepoznata i urađen je arhitektonski projekat od strane Fakulteta tehničkih nauka. Međutim, mi smo vremenom shvatili da kultura može i vaninstitucionalno da deluje, a da ima institucionalni značaj. Mi tako često animirano otvorene prostore u kvartu, koje obogaćujemo i oživljavamo svojim programima. Na taj način kultura na Novom naselju živi“, kaže Tomašević.

Autorka epizode: Irena Čučković

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.