fbpx

Bojan Leković je prošao jako dug i trnovit put, pre nego što se uopšte obreo u preduzetničkim vodama. Nakon završenih studija, bio je dve godine asistent na Elektronskom fakultetu u Nišu. Želeći da unapredi svoju akademsku karijeru, zbog doktorskih studija seli se u Holandiju, gde je prinuđen da se prilagodi velikim kulturološkim razlikama, koje postoje između dve zemlje. Od odlaska u Holandiju, stvari se ne odvijaju baš najbolje po njega.

Jednog ponedeljka, vozeći se tramvajem na univerzitet, gledajući iz njega golf teren i druge ljude kako tog jutra igraju golf, shvata da je nesrećan kako njegov život izgleda, kao i da akademska karijera nije nešto što ga čini srećnim i gde sebe vidi u budućnosti. Odlučuje da promeni neke stvari i ulazi u korporativni svet. Pronalazi posao u KPN-u, holandskom kraljevskom telekomu, najznačajnijoj telekom kompaniji u Holandiji.

Ni taj deo nije baš najsjajnije počeo po njega. Prvi dan, na svom korporativnom poslu, odlazi na sastanak sa novim šefom, koji mu kaže da će, usled novonastale situacije, najverovatnije biti otpušten. Nemajući puno izbora, možda i iz čistog očaja, u jednom trenutku aplicira za novi posao, za koji čak i ne zna šta je, osim što u nazivu istog, pored nepoznatih reči, stoji inženjer. Srećom, izgleda da ni drugi nisu znali šta taj posao podrazumeva, pa za isti, osim njega, niko nije ni aplicirao. Kao jedini prijavljeni kandidat, dobija posao, iako je kasnije saznao da je malo falilo da ga, iako jedini aplikant, ne dobije. Narednih deset godina provodi na toj poziciji radeći na razvoju inovativnih tehnologija.

Međutim, tokom svih tih godina, a imajući u vidu da šansa da u svakom trenutku ponovo dobije otkaz uvek postoji, uveliko razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa. Uvidevši da će internet imati velikog značaj u budućnosti, a obzirom da je video koliki značaj holandski sajt „Marktplaats“ ima na tržište Holandije, na terasi u Nišu, zajedno sa svojim bratom i suprugom, odlučuje da stvori srpsku verziju istog.

Iskustvo koje je godinama prikupljao u korporativnom svetu je bilo jako značajno u tim trenucima i pomaže mu da lakše pokrene ceo posao. Ipak, put do toga da postanete 78. kompanija na svetu u industriji u kojoj radite, gde se KupujemProdajem danas nalazi, ne može biti lak. I nije ni bio.

Izuzetna životna priča, o prilagođavanju, padovima, upornosti, potrazi za svojom unutrašnjom srećom, otkrivanju sebe kao preduzetnika, borbi da se ideja sprovede u delo, uprkos brojnim „medvedima na putu“, je samo deo onoga što ćete imati prilike da čujete u ovom razgovoru i iz toga izvučete neprocenjivo vredne savete.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *