fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

Dobro došli u Karavan žena zmajeva, seriju razgovora koje vodi Tanja Peternek Aleksić sa izuzetnim preduzetnicama iz različitih regiona u Srbiji, dobitnicama priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije. Danas možete pratiti treće izdanje, sa sagovornicama iz zapadne Srbije i Vojvodine, Marijom Ignjatović (Novitas Consult Šabac), Ljiljanom Matković (Ekotim Loznica), Tatjanom Todorović (Agrodukat Zrenjanin) i Draganom Čalijom (Saint D & Co. Novi Sad).

Četiri uspešne žene govore o svojim počecima, ne uvek lakim. O energiji koja struji u menadžmentu firme Novitas Consult i fantastičnoj energiji majke Dragice Božinović, sa kojom Marija vodi firmu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, međusobnom prožimanju u vođenju posla, koje je dovelo do lepih ideja i uspeha.

O tome kako su krenule 2011. godine, kada je donet Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, želeći da doprinesu efikasnijem humanom društvu.

O idejama koje datiraju od davnih dana, jer zaštitne radionice koje su zapošljavale osobe sa invaliditetom postoje još od 1946. godine u velikim posleratnim sistemima (Zorka, Jumko, Zastava, Javor..), a danas ima oko 60 ovakvih firmi i svest o tome se u privrednom sektoru pojačava.

O Ljiljaninom dolasku iz Sarajeva i osnivanju firme Ekotim.

O životnoj i profesionalnoj priči koja bi u nekoj drugoj sredini bila gotovo ekskluziva, ali na Balkanu mnogi su proživeli i prošli slične stvari.

O dolasku ’92., sa početkom ratnih zbivanja u rodni grad, Loznicu, kada je kao izbeglica stigla u roditeljsku kuću, imala „krov nad glavom, lepu reč, podršku“ ali morala je da obezbedi egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

O osnivanju firme koja se bavi uslugama kontrole štetočina i kasnije proizvodnjom biocidnih preparata protiv glodara, deratizacijom, dezinfekcijom, dezinsekcijom, i obeležavanju 30-godišnjice postojanja firme sledeće godine.

O Tanjinim počecima sa Agrodukatom, iz zakupljene prostorije, sa jednim fiksnim telefonom i debelim telefonskim imenikom, kretanju „iz minusa“ u vreme hiperinflacije.

O tome kako preduzetnice često nisu ulazile u posao iz neke udobne pozicije, već uglavnom zbog egzistencijalnih problema.

O prvih zarađenih 250 maraka od posredovanja u kupoprodaji, od kojih je porodica mogla da živi mesec dana, do današnjih 50 zaposlenih, magacina, silosa kojima firma raspolaže.

O ponosu što je stvorila porodičnu firmu u kojoj radi treća generacija, od oca koji je profilisao firmu, preko nje koja je razvila posao, do ćerke i zeta danas, jer u svetu tek 12% firmi uspe da opstane do treće generacije.

O osnivanju softverske kompanije Saint D & Co., Draganinoj želji da stvori firmu u kojoj će zaposleni voleti da rade, uživati da dođu na posao, jer prema statistikama čak 82% svetske populacije „mrzi svoj posao“.

O upoznavanju sebe, što je nekada i najteže, a što joj je pomoglo da se opredeli za preduzetništvo još tokom studija elektrotehnike.

O „programerskom“ i „menadžerskom“ karakteru, želji da uposli i svoje inženjersko znanje i kapacitete, ali i sve druge potencijale i veliku energiju koju ima.

O Udruženju poslovnih žena Srbije i nagradi „žena zmaj“ koja je za neke od njih bila daleka vizija kojoj su stremili.

O pristupanju Udruženju onda kada im „zahvali ženske energije“ u okolini, u kojem su sve slične, koje im omogućava poslovne kontakte, gde se stvaraju prijateljstva.

O preduzetničkom nervu koji „ili imaš ili nemaš“, jer prema nekim istraživanjima na zemaljskoj kugli je svega 3% ljudi koji su se osmelili da osnuju firme. 

O odrastanju u Udruženju, uz mamu „zmajicu“, koja je takođe članica, vlastitom članstvu i doživljavanju ostalih članica kao sopstvene porodice.