fbpx

Vreme je za VAs

Hosted ByNikolina Andrić

Ja sam Nikolina Andrić i ja sam Homompreneur (Home+Mom+Enterpreneur).

Podkast Vreme je za VAs je namenjen vama koji želite da unovčite svoja trenutna znanja u online svetu.

U svakoj epizodi delim sa vama priču jedne žene koja je u tome uspela. Dosadašnje gošće se bave sledećim zanimanjima: Virtuelni Asistent, Copywriter, Bloger, YouTuber, Dula, Fitnes instruktor, Dizajner enterijera, Projektni Menadžer, Poslovni mentor, Marketing expert, Pisac, …

#62: Marija Rajić l SEO i kako ga iskoristiti na najbolji način

Nikolina: Ćao Marija i hvala ti mnogo što si pristala da budeš moja gošća u ovoj epizodi podkasta.

Marija: Ćao Nikolina i prvo da ti se zahvalim što si me uopšte pitala da gostujem, ovo je jedan izlazak iz zone komfora i baš mi je drago što ćemo to uraditi zajedno sada.

Nikolina: E super! Znači da ti ne postavljam više ono pitanje: “Šta je to što ste poslednje uradili a da je izvan vaše zone komfora?”.

Marija: Ovo je upravo to.

Nikolina: Sad samo malo background-a, da ispričamo našim slušaocima, ti i ja smo inače zajedno završile fakultet na PMF-u, smeru turizam, a ja sam došla do tebe tako što sam išla na sajt Four dots jer sam bila nekom predavanju, slušala Bastu kako priča nešto na temu SEO-a i onda kad sam videla da si ti jedna jedna od radnica, odnosno da si tu u agenciji, bilo mi je woow otkud Marija ovde. Eto zbog toga sam htela da čujem kako te je put doveo tu kada si završila turizam?

Marija: E ovako, priča jeste malo komplikovana, ne toliko komplikovana koliko je bilo da sam htela da radim u turizmu i da sam želela da isprobam sve što nudi pošto sam ja to odabralaza buduću profesiju. Radila sam u turističkoj agenciji, nakon toga počela da radim u hotelu tri smene, čak u jednom momentu napredovala da vodim ceo smeštajni sektor u jedoj firmi, međutim, u nekom momentu kada shvatiš da turizam za sobom nosi smenski rad, da nosi godišnji odmor koji ne možeš da dobiješ kada ti želiš nego samo van sezone,

da jednostavno tvoje slobodno vreme nije tvoje slobodno vreme jer te svako može dobiti na telefon zato što je tako logično u tom poslu, shvatila sam da ako želim sutradan decu, porodicu, normalan život, želim da radim nešto što ima dnevne smene, da ne radim treću smenu, ako je moguće da radim prvu smenu itd.

Kada sam počela da razmišljam šta je to što bih ja mogla da radim, shvatila sam da je to nešto što bi trebalo da se tiče marketinga ili menadžmenta jer je to jedan veliki deo našeg školovanja i obuhvatao, znači mi smo upisali smer koji se zove menadžment u turizmu,

dosta predmeta što se tiče menadžmenta i marketinga sam slušala i to je ipak imalo neku potporu mislim nisam džabe položila sve te predmete i imala neko znanje kojeg možda nismo bile ni svesne. Ja sam tek kasnije shvatila da mnogo stvari sigurno svako od nas zna i ponese iz škole ili nekih predavanja a da prosto možda nije siguran u sebe ili ne veruje da zna toliko koliko zapravo zna da počne da ga koristi.

Nikolina: Da slažem se, vidiš ja sam do skoro imala onako onu gorčinu što sam uopšte završila i osnovne studije a kasnije da ne govorim master na geografiji, posebna priča koja je tako otišla u etar, i do skoro sam stvarno bila onako besna na sebe što sam uopšte gubila to vreme, misleći da je stvarno to izgubljeno ali sam skoro stvarno shvatila da sve što smo

negde naučili usput, planski ili neplanski, sve nas to vodi do ovog gde smo danas i sve nam je to pomoglo da budemo to što jesmo danas.

Marija: Da, sad ću ti ja na mom primeru ispričati koliko mi je zapravo pomoglo i u odnosu sa ljudima i kasnije u vođenju.Sasvim slučajno sam čula za agenciju za koju sada radim, ti si već spomenula Bastu, ja sam takođe preko kontakata sa Twitter-a dospela na jednu konferenciju u Kragujevcu gde je on bio jedan od predavača, i tamo sam prvi put imala bliski

dodir sa SEO-om pošto je cela konferencija bila posvećena toj temi i prosto tada još uvek nisam znala da ću se ti me praviti ali nekako me je životna vodio na taj put.

Kasnije kada sam odlučila da ne želim više da radim u turizmu, da moram da nađem nešto drugo, prvo što sam uradila je da obavestim sve svoje prijatelje i poznanike da ja želim da promenim posao i da ako čuju bilo šta vezano za posao od kuće ili iz kancelarije, Beograd, Novi Sad, nije mi prosto bilo bitno, tad u tom momentu gde i šta, samo da se jednostavno preusmerim od negde moram da počnem. Tu me jedna drugarica podsetila da Basta ima

sa kolegama u Novom Sadu agenciju, zašto da ne pitam njega, oni sad trenutno traže radnike… Naravno ja da sam sama naišla na taj oglas za posao, verovatno bih mislila kao što i većina ljudi misli- ma nije ovo za mene ja nemam pojma ništa o ovome, ali tada u toj situaciji sam ja komunicirala sa Bastom, poslala svoj CV, on je prosledio koleginicama koje su bile zadužene za regrutaciju, njima se moj CV svideo zato što, između ostalog, ja sam koristila blog, koristila WordPress bloger platformu ranije, bila sam upoznata sa društvenim mrežama, prosto bila sam digitalno pismena.

Nikolina: A čekaj pričamo o kojoj godini?

Marija: Mislim da to je bilo pre četiri i po godine tačno. U svakom slučaju poenta je bila da sam digitalno pismena i da su oni smatrali da sve ostalo može da se nauči. Tada je agencija tako i funkcionisala, nije bilo formalnog obrazovanja koje fakulteti nude za ovu sferu, prosto su oni morali da daju obuku od početka ljudima koji žele da se zaposle u firmi.

Svi smo, koji smo primljeni u toj generaciji da to tako nazovemo, imali obuku prvo od tri meseca, pa smo se onda i

Click to view: show page on Awesound

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *