fbpx

Razne su teorije koje izazivaju strah od 5G mreže u svetu, od zračenja do kompjutera pod nazivom „Zver“ koji preko čipova upravlja ljudima. Ono što je sigurno jeste da na teorije zavere utiče i to što ljudi nisu upoznati sa naukom. Takođe, 5G koji radi u novom opsegu frekvencija koji nikada nije bio korišćen i koji zbog toga može izazvati zabrinutost, u Srbiji ne možemo očekivati još otprilike 5 godina, kaže za podkast „Urbani razgovori“ Dejan Vukobratović, profesor telekomunikacija.

Očigledan je “rat” između Amerike i kompanije Huaweii, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da je predsednik SAD Donald Tramp zabranio američkim kompanijama da sarađuju sa ovom kompanijom sa sedištem u Kini.

“U polju razvoja tehnologije i 5G-a: tu postoji industrija koja to razvija i pravi, i postoji standardizacija u koju su svi oni uključeni. To je to standardizaciono telo koje se zove 3GPP koje u određenom periodu izbacuje novi set standarda. Od 4 generacije to je globalni standard. Postoje glasine i u našoj zajednici da postoji opasnost da se fragmentira 3GPP, odnosno da to više ne bude globalni standard u sledećoj generaciji. Što vam govori da na nivou najrazvijenijih nacija, koje najviše ulažu i najviše profitiraju, postoji neki problem. Mi to ne vidimo samo u telekomunikacijama, vidimo to i u drugim oblastima, da očigledno ta dva svetska giganta imaju problem kako da zaštite tržište i kako da zauzmu druga tržišta.” (od 5,08)

Međutim, kaže Vukobratović, industrija najviše gura ovu mrežu, a zbog specifičnog i drugačijeg funkcionisanja 5G u odnosu na 4G mrežu dolazi i do promene načina distribucije mreže. (od 24,23)

“Velike industrije koje žele da svoje fabrike automatizuju još više. Ali ne žele da to rade preko mobilnih operatera već da imaju sopstvene mreže.”

Send in a voice message: https://anchor.fm/fabrikakreativnosti/message

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *