fbpx

13 O sakupljanju knjiga sa Viktorom Lazićem

Naš gost je Viktor Lazić – pesnik, putopisac i predsednik Udruženja „Adligat“. Još kao dete Viktor je imao nekoliko hiljada knjiga u svojoj sobi, jer je nasledio porodičnu biblioteku – ukupno 30 hiljada knjiga. Za njega je knjiga „umetnički predmet“ i savršen izum. Viktoru je spašavanje knjige na prvom mestu, a i knjige i putovanja mu služe za saznanje.
Poslušajte kako Viktor govori o knjigama i novim medijima, kakve su njegove impresije sa putovanja i sa kakvim poteškoćama se suočava Udruženje „Adligat“ (2009) u koje dnevno na poklon pristiže 1000 knjiga.
Ovo je pravi raj za knjigoljupce. „Adligat“ ima više od milion knjiga, a još pola miliona knjiga je poklonjeno drugim bibliotekama.
Pored promocija knjiga i književnih večeri međunarodno aktivnog „Adligata“, obavezno posetite „Muzej srpske književnosti“ i „Muzej knjige i putovanja“ koji se svi nalaze pod jednim krovom na Banjici u ulici Josipa Slavenskog 19A.
U Muzeju srpske književnosti se nalaze arhive najznačajnijih ljudi koje se čuvaju u posebnim uslovima: arhiva Uroša Predića, pisma Save Šumanovića – prepiska sa Rastkom Petrovićem, prepiska Miloša Crnjanskog sa Gvidom Tartaljom, četiri pisma Nikole Tesle i mnoga druga blaga.
Pored retkih predmeta i legata, muzej sadrži zbirku od oko 3 i po hiljade minijaturnih knjiga, prvo kinesko izdanje Andrićevog klasika „Na Drini ćuprija“, lične predmete Pavla Vujisića, fotografije na kojima možete videti mladog Matiju Bećkovića pored Desanke Maksimović i slično.
Lazić je nedavno posetio biblioteku velikog bibliofila Mohammada Hatte (1902-1980) – bivšeg potpredsednika i jednog od osnivača Indonezije. Hatta je toliko voleo knjige da je svojoj supruzi kao poklon za svadbu poklonio knjigu o filozofiji stare Grčke. Otvorio je školu u koju su mnogi roditelji slali svoju decu na školovanje i formirao jednu od najboljih biblioteka Azije.

Ako ste u mogućnosti, molimo da donacijom podržite očuvanje knjiga:

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“
Josipa Slavenskog 19 A, Banjica
11040 Beograd
Tel. +381 11 394 65 33
Vojvođanska banka a.d. Novi Sad
Broj računa 355000320023026360
www.adligat.rs

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *