fbpx

01 Koronavirus i borba protiv klimatskih promena – gost profesor Vladimir Đurđević

Sa profesorom Vladirom Đurđevićem smo razgovarali o tome koliki će uticaj na globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte imati borba protiv koronavirusa, kao i o tome šta se dešava nakon što svet krene da se vraća u normalu.

Da li će mere ekonomske pomoći uzeti u obzir klimu naše planete, kao i kakve se paralele mogu povući između klimatskih promena i virusa SARS-CoV-2, kao i da li možemo iz trenutne situacije izvući neke pouke koje će nam pomoći da zaustavimo porast globalne temperature.

Više o klimatskim promenama možete pročitati na klima101.rs

—————————-

Dr Vladimir Đurđević je zaposlen kao vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, gde je završio osnovne, magistarske i doktorske studije. Spoljni je saradnik Podregionalnog klimatskog centra za Jugoistočnu Evropu (SEEVCCC– Republički hidrometeorološki zavod Srbije) od njegovog osnivanja 2009. godine. Bio je gostujući istraživač u „National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)“, u Sjedinjenim Američkim Državama; „Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC)“ u Italiji; „Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa“ u Portugaliji; „Mediterranean Centre on Insular Coastal Dynamics (ICoD) of the University of Malta“ na Malti. Učestvovao je u više međunarodnih naučnoistraživačkih projekata, a trenutno je rukovodilac grupe sa Fizičkog fakulteta koji je partner u projektu IS-NES3, finansiranog u okviru H2020 programa.

Dobitnik je godišnje nagrade Fizičkog fakulteta za najproduktivnijeg istraživača, i nagrade Fonda Borivoje Dobrilović Svetske meteorološke organizacije.

Njegova ekspertiza je numeričko modeliranje klime, analiza klimatskih podataka, analiza uticaja klimatskih promena, procena rizika, procena ranjivosti i prilagođavanje na klimatske promene. Pored akadamske karijere održao je i niz javnih predavanja o klimatskim promenama.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *